Indonézia: Sopka Merapi vychrlila popol do výšky šesť kilometrov

NETKY.SK • 1 Jún 2018, 07:09 • 2 min
Indonézia: Sopka Merapi vychrlila popol do výšky šesť kilometrov

JAKARTA - Sopka Merapi na ostrove Jáva, ktorá je označovaná za najnestálejší vulkán v Indonézii, vychrlila v piatok stĺp popola do výšky šiestich kilometrov. Erupcia podľa úradov trvala dve minúty, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Indonézska agentúra pre zmierňovanie následkov katastrof uviedla, že úroveň varovania zvýšená minulý mesiac o jeden stupeň nad normál sa nezmenila a trojkilometrová zakázaná zóna okolo krátera zostáva v platnosti.

 

 

img

Foto: SITA

 

 

Ranná erupcia nespôsobila žiadnu paniku a nenarušila sa ani prevádzka letiska v meste Yogyakarta, ktoré je od sopky vzdialené približne 30 kilometrov.

Merapi s výškou 2968 metrov patrí medzi viac ako 500 sopiek v Indonézii. Výbuch tohto vulkánu, ktorý sa nachádza v strednej časti indonézskeho ostrova Jáva, usmrtil v roku 2010 približne 350 ľudí.

 

Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, čo je zóna častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies