Indonézia sledovala pilotov podporujúcich Islamský štát

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 10:21 • 2 min
Indonézia sledovala pilotov podporujúcich Islamský štát

JAKARTA - Indonézske úrady monitorovali šesť mesiacov dvoch pilotov, pretože prejavovali podporu Islamskému štátu (IS). Oznámil to dnes šéf protiteroristického úradu Saud Usman Nasution.

slovakia

left justify in out

Na verejnosť prenikla správa Austrálskej federálnej polície, podľa ktorej sa obaja indonézski piloti zrejme zradikalizovali po tom, čo na svojich stránkach na Facebooku napísali odkazy podporujúce Islamský štát a skontaktovali sa s ďalšími zástancami tejto extrémistickej organizácie.

 

"Od justičných a policajných orgánov sme dostali informácie a na základe nich sme konali," uviedol šéf Národného protiteroristického úradu Nasution pre tlačovú agentúru DPA. "Sledovali sme ich aktivity šesť mesiacov," dodal. Dvaja piloti sú v správe menovaní ako Tommy Hendratno, ktorý je známy aj pod menom Tomi Abu Alfatih, a Ridwan Agustin.

 

Nasution upozornil, že obaja muži už nepracujú ako piloti, ale stále žijú v Indonézii a hľadajú si prácu v leteckých spoločnostiach. "Majú problém nájsť si prácu pilotov a takisto sa nachádzajú na zozname ľudí, ktorí nemôžu vstúpiť do Spojených štátov," informoval Nasution.

 

Správu Austrálskej federálnej polície vypracovanú v marci, s názvom "Identifikácia indonézskych pilotov s prípadným extrémistickým presvedčením", prvýkrát zverejnila americká investigatívna webová stránka The Intercept. Stránka uviedla, že tajnú správu poslali Austrálčania aj bezpečnostným orgánom v Turecku, Jordánsku, Británii a Spojených štátoch.

 

Podľa tejto správy Abu Alfatih cestoval do Austrálie a aj iných destinácií po celom svete.

V správe sa ďalej píše, že po preverení účtov pilotov na Facebooku sú muži pokladaní za možné bezpečnostné riziko

Obaja piloti sú "zrejme pod vplyvom živlov naklonených Islamskému štátu, extrémistickej propagandy na internete a podozrivého indonézskeho zahraničného teroristického bojovníka, ktorý sa pravdepodobne nachádza v Sýrii alebo Iraku".

 

Nízkonákladové aerolínie AirAsia uviedli, že Ridwana prepustili, keď začal byť podozrivý z kontaktov s IS, informovala televízia CNN Indonesia.

 

Abu Alfatih predtým pracoval pre miestne aerolínie Premiair.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies