Indonézia si vybuduje nové hlavné mesto. Čo bude s Jakartou?

NETKY.SK • 18 Január 2022, 10:28 • 2 min
Indonézia si vybuduje nové hlavné mesto. Čo bude s Jakartou?

JAKARTA - Indonézsky parlament schválil návrh zákona o presune hlavného mesta z preľudnenej Jakarty, kde žije desať miliónov obyvateľov, do zalesnenej oblasti na ostrove Borneo. Návrh zákona podporila väčšina poslancov, proti bola len malá Strana spravodlivosti a blahobytu (PKS). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Minister pre národný rozvoj Suharso Monoarfa v pondelok oznámil, že nové hlavné mesto, ktoré vybudujú v provincii Východný Kalimantan, ponesie názov Nusantara. Ide o niekdajšie pomenovanie Malajského súostrovia, ktoré zahŕňa Indonéziu, Brunej, Malajziu, Singapur a južné oblasti Filipín.

 

img

 

Indonézsky prezident Joko Widodo ohlásil plány na výstavbu kompletne novej metropoly v bornejskej džungli, v oblasti medzi mestami Balikpapan a Samarinda, ešte v roku 2019, avšak realizácia tohto plánu sa oneskorila pre pandémiu COVID-19. Premiestnenie zdôvodnil slovami, že v Jakarte dochádza k častým záplavám, neustálym dopravným zápcham a život v nej je poznamenaný zlou kvalitou ovzdušia.

 

Prečítajte si tiež: Pôrodnosť v Číne dosiahla rekord

 

Ako zistili výskumníci Bandungského inštitútu technológií, 20 percent rozlohy Jakarty sa momentálne nachádza pod úrovňou hladiny mora a očakáva sa, že do roku 2050 sa toto číslo takmer zdvojnásobí. K postupnému poklesu podložia metropoly dochádza sčasti v dôsledku intenzívneho odčerpávania podzemných vôd.

 

img

 

Náklady na presun indonézskeho hlavného mesta odhadli na 32 miliárd dolárov (v prepočte približne 28 miliárd eur). Ak všetko pôjde podľa plánu, prví štátni predstavitelia by sa mali do nových sídel svojich úradov presunúť začiatkom roku 2024, posledný rok druhého a zároveň posledného funkčného obdobia súčasného prezidenta.

 

Nové hlavné mesto má podľa iniciátorov projektu rešpektovať princípy trvalo udržateľného rastu. Kritici však tvrdia, že príslušný zákon prijali narýchlo, nekonala sa dostatočná verejná diskusia a do úvahy nebrali ani environmentálne otázky.

 

Možno vás zaujme: Lietadlo zo Senice sa môže dostať do Guinnessovej knihy rekordov

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies