Indonézia pozastavila pátranie po obetiach nehody lietadla spoločnosti AirAsia

NETKY.SK • 27 Január 2015, 11:00 • 2 min
Indonézia pozastavila pátranie po obetiach nehody lietadla spoločnosti AirAsia

JAKARTA - Indonézski záchranári pozastavili dnes práce súvisiace s vyzdvihnutím trupu havarovaného lietadla spoločnosti AirAsia so 162 cestujúcimi na palube, ktoré sa koncom decembra neďaleko pobrežia indonézskeho ostrova Kalimantan (Borneo) zrútilo do Jávskeho mora. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Operácia trvala nepretržite už 30 dní, preto sme z nej dnes stiahli spoločný pátrací tím. Rodinám obetí sa ospravedlňujeme, ale v pátraní po nezvestných obetiach sme urobili všetko, čo bolo v našich silách," povedal dnes na tlačovej konferencii veliteľ západnej flotily indonézskeho námorníctva kontradmirál Widodo.

 

Z predpokladaného miesta dopadu lietadla a jeho vraku ležiaceho na dne Jávskeho mora v hĺbke približne 30 metrov, sa záchranárom doposiaľ podarilo vytiahnuť 70 tiel pasažierov.

 

Indonézski predstavitelia sa podľa stanice BBC spočiatku domnievali, že ďalšie telá obetí by sa mohli nachádzať v trupe lietadla, ktorý sa tri dni pokúšali vyzdvihnúť z morského dna. Dnes uviedli, že v trupe lietadla sa pravdepodobne nijaké telá nenachádzajú a jeho vyzdvihnutie na hladinu momentálne nie je prioritou. 

 

V úsilí nájsť ďalšie telá a vyzdvihnúť trup havarovaného lietadla potápačom indonézskeho vojenského námorníctva už niekoľko dní bráni nepriaznivé počasie, silné morské prúdy a zlá viditeľnosť pod hladinou.

 

Indonézsky Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Letecké nešťastie nikto neprežil. Pravdepodobnou príčinou nehody bolo nepriaznivé počasie, ktoré v ten deň nad Jávskym morom vládlo. Z lietadla sa podarilo vyzdvihnúť obe čierne skrinky, údaje z ktorých indonézske úrady v súčasnosti analyzujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona