Indonézia: Po zemetrasení pri Sumatre zatiaľ žiadne veľké cunami ani škody

NETKY.SK • 11 Apríl 2012, 11:23 • 2 min
Indonézia: Po zemetrasení pri Sumatre zatiaľ žiadne veľké cunami ani škody

Indonézia Po zemetrasení pri Sumatre zatiaľ žiadne veľké cunami ani škody - Katastrofy Paniku spôsobilo dnes v mnohých krajinách na pobreží Indického oceánu zemetrasenie s magnitúdou 8,6, ku ktorému došlo pri západnom pobreží indonézskeho ostrova Sumatra.

slovakia

left justify in out

img

Paniku spôsobilo dnes v mnohých krajinách na pobreží Indického oceánu zemetrasenie s magnitúdou 8,6, ku ktorému došlo pri západnom pobreží indonézskeho ostrova Sumatra.
      K otrasom došlo podľa údajov Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) o 10.38 h SELČ v hĺbke 22,9 kilometra. Centrum otrasov bolo vzdialené 435 kilometrov juhozápadne od mesta Banda Aceh na Sumatre a 964 kilometrov západne od malajzijskej metropoly Kuala Lumpur.
      Pacifické centrum varovania pred cunami vydalo výstrahu rôzneho stupňa pred prívalovými vlnami pre Indonéziu, Indiu (vrátane súostrovia Andamany a Nikobary), Srí Lanku, Austráliu, Mjanmarsko, Thajsko, Maldivy, Malajziu, Maurícius, Réunion, Seychely, Pakistan, Somálsko, Omán, Madagaskar, Irán, Spojené arabské emiráty, Jemen, Komorské ostrovy, Bangladéš, Tanzániu, Mozambik, Keňu, Kergueleny, Juhoafrickú republiku a Singapur.
      Napriek tomu, že po hlavnom otrase nasledovalo niekoľko silných dotrasov s magnitúdami 8,1, 6,0 a 5,3, doteraz boli hlásené vlny cunami s výškou 10-30 centimetrov. Takisto zatiaľ nie sú k dispozícii informácie o materiálnych škodách alebo ľudských obetiach. Potvrdil to i indonézsky prezident Susilo Bambang Yudhoyono.
      Otrasy však bolo cítiť v Singapure, Thajsku, Malajzii a na juhu Indie. V Kalkate preventívne evakuovali metro, zatvorený je prístav Čennaj. Podľa svedectiev na Twitteri sa približne minútu triasli výškové budovy a kancelárie na západnom pobreží Malajzie.
      Thajské národné centrum pre katastrofy vydalo varovanie pre šesť všetkých šesť provincií pozdĺž pobrežia Andamanského mora - Krabi, Phuket, Phangnga, Ranong, Satun a Trang. Centrum varovalo, že cunami by mohla zasiahnuť pobrežie medzi 12.30 a 13.00 h SELČ. Turistov po zapnutí sirén evakuovali z Patongu a ďalších pláží na ostrove Phuket. Medzinárodné letisko v Phukete bolo dočasne uzavreté. V Bangkoku odložili zasadnutie parlamentu o ústavných zmenách.
      Indický oceán zasiahlo 26. decembra 2004 zemetrasenie s magnitúdou 9,1. Následná niekoľkometrová vlna cunami si vyžiadala viac ako 230.000 obetí, pričom takmer tri štvrtiny boli z indonézskej provincie Aceh.

 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies