Indiu doslova „kosí“ koronavírus. Z krajiny sa stalo obrovské ohnisko nákazy

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 19:01 • 2 min
Indiu doslova „kosí“ koronavírus. Z krajiny sa stalo obrovské ohnisko nákazy

NAÍ DILLÍ – India je pandémiou aktuálne najviac zasiahnutou krajinou na svete. Od marca minulého roka, kedy sa nákaza koronavírusu rozšírila z Wu-Chanu do celého sveta, v Indii evidujú cca 17,6-milióna potvrdených prípadov. Experti však upozorňujú, že toto číslo ani zďaleka neodráža realitu a nakazených je oveľa viac.

slovakia

left justify in out

Zdravotníci a vedci dlhodobo upozorňujú, že šírenie nákazy SARS-CoV-2 je v Indii dlhodobo podceňovaná. Môže za to zlá infraštruktúra zdravotníctva, nedostatočné testovacie kapacity, ale aj množstvo ľudských chýb.

 

img

 

Údaje o nakazených neodrážajú realitu

Tento model patrí v súčasnosti v rámci vyhodnocovania vývoja pandémie v krajinách k najspoľahlivejším, pretože je založený na kvalitných vedeckých dátach.

 

Dobrou správou je, že pre Indiu predpovedá tiež rýchly pokles v pandémie. Súčasné šírenie je totiž až také rýchle, že sa už čoskoro vyčerpá kapacita ľudí, ktorí sa ešte môžu nakaziť.

 

img

 

Indické úrady za včerajšok (26. apríla) evidujú len 2771 obetí koronavírusu, podľa vedcov je však tento počet výrazne vyšší. India s populáciou 1,3-miliardy obyvateľov, zaznamenala od vypuknutia pandémie 17,6-miliónov infikovaných, pričom 197 894 zomrelo.

 

Súvisiaci článok: India má problém s liečbou covid pacientov, pomocnú ruku jej podáva aj nepriateľ

 

To najhoršie ešte len príde

India má vďaka svojej mladej populácií, nižšiu úmrtnosť v porovnaní so západnými krajinami. Model IHME ale ukazuje, že v súčasnej situácii tam denne na Covid-19 zomiera oveľa vyšší počet ľudí, ako udáva vláda.

 

Je to asi 6500 ľudí denne. Dá sa očakávať, že to najhoršie ešte len príde. Vedci predpokladajú, že tento kritický stav nastane v druhej polovici mája, kedy môže v krajine zomrieť až 13-tisíc ľudí každý deň.

 

 

Model predpokladá, že do približne konca júna v krajine zomrie viac ako jeden milión ľudí na ochorenie Covid-19. Experti upozorňujú, že tieto odhady sú v skutočnosti ešte “optimistické“. Nemocnice už dnes praskajú vo švíkoch, lekári a zdravotníci sú napokraji svojich síl, pričom evidujú nedostatok ventilátorov, čo znamená ešte vyššiu úmrtnosť.  

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok uviedla, že veľa Indov chodí do nemocníc úplne zbytočne, čo ešte viac zhoršuje situáciu.

 

Dôvodom môže byť nedostatok informácií a nemožnosť sa poradiť s lekárom. Hospitalizácia je pritom nutná iba v 15% infikovaných a ešte menej z nich potrebuje kyslík.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Twitteri v Indii zaviedli cenzúru kritických príspevkov voči pandémii

 

Testuje sa, ale málo

India už počas prvej vlny pandémia narazila na nedostatok testov. Aj napriek tomu, že vtedy v krajine dokázali za deň pretestovať pól milióna ľudí denne, dnes už pretestujú asi štvornásobok.

 

Ako upozorňuje vedecká pracovníčka WHO Soumya Swaminathanová, je to stále málo, pretože celoštátna pozitivita je na úrovni 15 percent.

 

img

 

„To znamená, že množstvo ľudí, ktorí sú nakazení, nie sú odhalení pre kapacitu testovania. Až neskôr sa dozvieme, koľko bolo v skutočnosti nakazených ľudí,“ dodala Swaminathanová.

 

Rýchlejšiemu šíreniu pritom prispeli aj oslavy príchodu jari či mladá populácia, ktorá je v mnohých prípadoch bezpríznaková. 

 

Televízna stanica CNN sa domnieva, že počet ľudí s prekonaným ochorením alebo ho práve majú, sa pohybuje na úrovni približne 529-miliónov ľudí.

 

Počet úmrtí je neznámy

Na rozdiel od iných krajín sveta, sa v prípade Indie nedá spoľahnúť ani na správne uvádzané počty obetí. Väčšina ľudí umiera doma alebo na iných miestach, ako sú nemocnice.

 

K mŕtvym nie sú zavolaní ani lekári, ktorí by určili príčinu smrti. Už pred pandémiou bolo iba 86 percent úmrtí registrovaných vo vládnych systémoch. Len 22 percent malo pritom v štatistikách uvedenú príčinu smrti. To isté a ešte vo väčšej miere deje aj v čase pandémie.

 

Dôkazom je vysoký počet hromadných pohrebov, kremáciínahromaďovanie tiel pri mestách. Podľa CNN sú tieto nezrovnalosti spôsobené aj tým, že pacienti umierajú skôr, ako sa dostali na vyšetrenie, alebo tým, že príčina smrti je iná ako Covid-19.  

 

img

 

Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že v krajine sú prítomné viaceré mutácie koronavírusu. Najväčšie obavy pritom vyvoláva variant známy dvojitou mutáciou, označuje sa ako B.1617.

 

V niektorých indických oblastiach sa zdá, že má obrovskú schopnosť sa šíriť, dokonca rýchlejšie ako dominantný „britský“ variant B117. Obdobné údaje pritom prichádzajú aj z Veľkej Británie, kde sa rozšíril.

 

Niektorí vedci dokonca hovoria, že vírus nedokáže zastaviť ani očkovanie, ktoré v krajine prebieha len veľmi pomaly. Aktuálne je kompletne zaočkovaných iba 1,7 percenta populácie. V Indii sa pritom očkuje vakcínou AstraZeneca, ktorá má podľa viacerých štúdií najhoršie účinky proti variáciám koronavíru.

 

.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona