Indikátor ekonomického sentimentu v marci 2012 zaznamenal mierny rast

NETKY.SK • 29 Marec 2012, 12:06 • 2 min
Indikátor ekonomického sentimentu v marci 2012 zaznamenal mierny rast

Indikátor ekonomického sentimentu v marci 2012 zaznamenal mierny rast - Slovensko Indikátor ekonomického sentimentu (IES) v marci 2012 zaznamenal mierny rast. Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšila o 1,2 bodu na

slovakia

left justify in out

img

Indikátor ekonomického sentimentu (IES) v marci 2012 zaznamenal mierny rast. Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšila o 1,2 bodu na úroveň 91 vplyvom pozitívneho vývoja všetkých sektorov vstupujúcich do výpočtu. IES je však stále nižší o 4,6 bodu ako v rovnakom období minulého roka, za úrovňou dlhodobého priemeru je zaostávanie ešte výraznejšie, a to o 6,6 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
      Indikátor dôvery v priemysle sa v marci zvýšil o 4,3 percentuálneho bodu (p.b.) na hodnotu 3, čím sa dostal na úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnilo očakávané zvýšenie produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch. 
      Pokles indikátora dôvery v stavebníctve zaznamenaný v posledných troch mesiacoch sa v marci zastavil. Oproti februáru sa hodnota indikátora zvýšila o 1 bod na mínus 47,5 vplyvom optimistickejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. V marci sa zaostávanie indikátora za hodnotou dlhodobého priemeru znížilo na 22,5 bodu. 
      Indikátor dôvery v obchode zostal na úrovni februára, teda na hodnote 10,7, hoci jeho zložky sa zmenili - negatívny vývoj zásob bol kompenzovaný rastom salda očakávanej podnikateľskej situácie. 
      Hodnota indikátora dôvery v službách v marci po dvojmesačnom poklese opäť vzrástla, oproti minulému mesiacu o 9,7 p.b. na úroveň 29, čo je 3 p.b. pod úrovňou dlhodobého priemeru. Priaznivý vývoj indikátora ovplyvnili pozitívne hodnotenia všetkých troch jeho komponentov s výrazným zlepšením súčasného i očakávaného dopytu. 
      V marci 2012 sa spotrebiteľská atmosféra opäť zlepšila, i keď len minimálnou mierou. Indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,2 bodu na mínus 32,3 najmä v dôsledku poklesu obáv respondentov pri hodnotení perspektív ekonomickej situácie v krajine. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je nálada horšia o 0,1 bodu.
      "IES počas marca vymazal stratu z februára. Konkrétnejšie, index počítaný ako trojmesačný kĺzavý priemer vzrástol na hodnotu 91 z predchádzajúcej úrovne 89,9 a prekonal tak aj januárovú hodnotu 90,2. Strata oproti svojmu dlhodobému priemeru sa tak zúžila na 6,5 bodu oproti januárovej strate 7,4 bodu," okomentoval štatistické výsledky makroekonóm VÚB, a. s., Andrej Arady.
      "Zmazať februárové straty sa napriek medzimesačnému rastu dôvery nepodarilo v priemysle ani v stavebníctve. V porovnaní so začiatkom roka však vzrástla dôvera spotrebiteľov, ale aj dôvera v službách a v obchode. V rámci priemyslu, ktorý je kľúčovým odvetvím slovenskej ekonomiky, podniky opäť vidia pozitívnejšie výhľady na produkciu v nasledujúcich mesiacoch. Očakávania tak dosiahli po februárovom prepade opäť približne januárové úrovne. Stavebníctvo sa však stále stretáva so slabou úrovňou dopytu, ktorá je rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci, hodnotená na najnižšej úrovni od decembra 2009," dodal Arady.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies