Indikátor dôvery v priemysle zaznamenal pokles

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 10:16 • 2 min
Indikátor dôvery v priemysle zaznamenal pokles

BRATISLAVA - Očakávania priemyselných podnikov na Slovensku sa v marci zhoršili.

slovakia

left justify in out

Indikátor dôvery v priemysle podľa výsledkov prieskumu Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž v treťom mesiaci tohto roka klesol o 7,3 bodu na štyri body. Vývoj indikátora pritom podľa štatistikov nepriaznivo ovplyvnil očakávaný pokles priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace.

Trend priemyselnej produkcie mal podľa prieskumu v marci stúpajúcu tendenciu, keď oproti februáru vzrástol o 25 bodov na hodnotu 22 bodov. Rast bol najvýraznejší vo výrobe ostatných nekovových výrobkov, drevených a papierových výrobkov a strojov a zariadení. Naopak pokles bol hlavne vo výrobe farmaceutických výrobkov a počítačov, elektronických a optických výrobkov.

Vnímanie celkovej úrovne objednávok zostalo na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom mesiaci. Výraznejší rast objednávok zaznamenali len vo výrobe dopravných prostriedkov. V ostatných odvetviach a to najmä vo výrobe farmaceutických výrobkov, strojov a zariadení a potravín, respondenti uviedli pokles objednávok.

 

Väčšina respondentov, až 86 %, považuje súčasné objednávky za dostatočné. Saldo objednávok na export sa oproti februáru nezmenilo a zostalo na hodnote 1 bod. Výraznejší rast objednávok na export uviedli len vo výrobe dopravných prostriedkov.

 

Pokles objednávok na export uviedli respondenti najmä z výroby farmaceutických výrobkov, ostatnej výroby, opravy a inštalácií a výroby potravín. Podiel respondentov, ktorí považujú súčasnú úroveň objednávok na export za dostatočnú, dosiahol 87 %.

Pri hodnotení zásob hotových výrobkov v marci nastalo zhoršenie o 7 bodov na hodnotu mínus 1 bod. Pokles zásob predpokladajú výraznejšie vo výrobe dopravných prostriedkov. Naopak rast zásob bol zaznamenaný vo výrobe strojov a zariadení a farmaceutických výrobkov. Až 80 % respondentov považuje stav zásob za primeraný.

Saldo priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížilo až o 29 bodov na hodnotu 10 bodov a po troch mesiacoch sa dostalo opäť pod úroveň dlhodobého priemeru. Napriek tomu zníženie produkcie predpokladajú len vo výrobe elektrických zariadení.

 

V ostatných odvetviach očakávajú rast produkcie a to najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, ostatných nekovových výrobkov a strojov a zariadení, podľa veľkosti v podnikoch so 100 až 249 zamestnancami a podľa regiónov najmä v Nitrianskom, Žilinskom a Trnavskom kraji.

Pri očakávanom vývoji cien priemyselných výrobkov v marci hodnotenie vzrástlo o 10 bodov na 18 bodov. So zvyšovaním cien počítajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a kovov a kovových výrobkov. Naopak, znižovanie cien predpokladajú výraznejšie len vo výrobe farmaceutických výrobkov.

Saldo zamestnanosti sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšilo o ďalšie tri body na hodnotu 29 bodov, čím prekonalo vysokú úroveň z minulého mesiaca. Zvyšovanie počtu zamestnancov predpokladajú najmä vo výrobe kovov a kovových výrobkov a dopravných prostriedkov, podľa regiónov najmä v Košickom a Bratislavskom kraji. Mierne znižovanie počtu zamestnancov sa očakáva len vo výrobe farmaceutických výrobkov. So stabilizáciou zamestnanosti počíta 58 % respondentov.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies