Indický súd zakázal vysýpanie odpadu v okolí rieky Ganga, kúpanie sa v nej predstavuje ohrozenie ľudského zdravia

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 07:12 • 2 min
Indický súd zakázal vysýpanie odpadu v okolí rieky Ganga, kúpanie sa v nej predstavuje ohrozenie ľudského zdravia

NAÍ DILLÍ - Osobitný indický environmentálny súd zakázal vysýpanie odpadu v 500-kilometrovom, silno znečistenom úseku rieky Ganga.

slovakia

left justify in out

Národný ekologický tribunál (NGT) vyhlásil, že inkriminovaný úsek toku medzi mestami Haridvár v štáte Uttarákhand a Unnao v štáte Uttarpradéš potrebuje urgentnú pomoc.

 

Súd zároveň nariadil, že každý, kto do tejto posvätnej rieky v danom úseku vysype odpad, zaplatí pokutu v prepočte 661 eur. Nariadenia NGT o ochrane životného prostredia sú síce právne záväzné, bývajú však často napádané na súdoch vrátane najvyššieho. NGT sa musí pri vymáhaní dodržiavania nariadení spoliehať na štátne úrady.

 

Súd tiež nariadil uttarpradéšskej vláde, aby do šiestich týždňov premiestnila stovky garbiarní v meste Kanpur od toku rieky. Garbiarne sú významným zdrojom zamestnanosti v danom regióne, prispievajú však k závažnému znečisteniu Gangy.

 

Ganga je posvätná pre hinduistov, zápasí však s vysokým stupňom znečistenia, ktoré predstavuje priemyselný odpad, kanalizácia, ako aj mŕtve telá vhadzované do rieky rodinami, ktoré si nemôžu dovoliť spopolnenie svojich zosnulých. Indický premiér Naréndra Módí prisľúbil na vyčistenie rieky niekoľko miliárd dolárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies