FOTO Indický štát Tamilnádu postihli najvýdatnejšie zrážky za 100 rokov, o domov prišli tisícky ľudí

NETKY.SK • 2 December 2015, 11:37 • 2 min
FOTO Indický štát Tamilnádu postihli najvýdatnejšie zrážky za 100 rokov, o domov prišli tisícky ľudí

NAÍ DILLÍ - Juh Indie zasiahli najvýdatnejšie dažde za uplynulých 100 rokov, keď len za posledných 24 hodín spadlo v štáte Tamilnádu takmer 40 centimetrov zrážok. O strechu nad hlavou prišli tisíce ľudí a prerušená je priemyselná výroba i prevádzka letiska v hlavnom meste Čennaj. Podľa odhadov úradov nepriazeň počasia zasiahla vyše milión ľudí, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V Čennaji - ktoré bolo do roku 1996 známe pod názvom Madrás a je v súčasnosti štvrtým najväčším mestom Indie - sídlia továrne na výrobu elektronických súčiastok pre veľké automobilky, napríklad Ford Motor, BMW, Tata Consultancy Services, alebo pre počítačové firmy. Viaceré továrne a dielne museli prerušiť výrobu, keď boli ich prevádzky zaplavené, alebo kvôli výpadkom elektrického prúdu.

 

Zaplavené sú aj cesty, ako i najmenej jedna dráha letiska v Čennaji, kde dnes ráno zrušili už 25 letov. Zaplavené sú aj železničné trate spájajúce toto päťmiliónové mesto so zvyškom krajiny.

V dôsledku výdatných zrážok, ktoré v tejto časti Indie trvajú už druhý týždeň, prišlo o život už najmenej 188 ľudí a asi 230.000 muselo opustiť svoje domovy. Pomoc obyvateľstvu poskytujú tímy záchranárov a príslušníci armády, ktorí evakuujú ľudí z ohrozených miest, najmä vo vidieckych oblastiach. Narážajú tam však na problém s nedostatkom člnov, ktorými by ľudí mohli prepraviť do bezpečia.

 

Meteorológovia informovali, že za posledných 24 hodín na území štátu Tamilnádu spadol objem zrážok obvyklý pre súhrn zrážok za celý december. Súkromná meteoslužba Skymet okrem toho uviedla, že situácia je najbližších 24 hodín nezmení a naďalej bude vytrvalo pršať. Na riziko výdatných dažďov upozorňovali meteorológovia už v novembri, keď uviedli, že zadná časť tajfúnu Marilyn, ktorý sa vytvoril nad Filipínami, by sa mohla zmeniť na tropickú depresiu a priniesť na východné pobrežie Indie veľmi výdatné zrážky.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies