Indický premiér prijal Obamovu pozvánku na návštevu USA

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 17:39 • 2 min
Indický premiér prijal Obamovu pozvánku na návštevu USA

NAÍ DILLÍ - Nový indický premiér Narendra Modi v piatok potvrdil, že prijme júnové pozvanie od amerického prezidenta Baracka Obamu a v septembri príde na návštevu USA.

slovakia

left justify in out

Kladne sa tak vyjadril po prijatí Obamovej písomnej pozvánky doručenej zástupcom ministra zahraničných vecí Richardom Burnsom. Lídri dvoch najväčších demokracií na svete sa tak osobne budú snažiť vylepšiť vzťahy medzi Washingtonom a Naí Dillí, ktoré utrpeli minuloročným sporom okolo indickej diplomatky pôsobiacej v New Yorku. Nový predseda indickej vlády a šéf Bieleho domu chcú taktiež hodiť za hlavu odmietnutie víz Modimu v roku 2005. Američania vtedy poukázali na náboženské nepokoje v štáte Gudžarát z roku 2002, ktoré si vyžiadali stovky obetí najmä na strane moslimov. Stalo sa tak krátko po tom, ako sa na čelo hospodársky prosperujúceho štátu postavil práve Modi.

 

India a USA si od dobrých vzájomných vzťahov sľubujú vybudovanie strategického partnerstva ako protiváhy narastajúceho vplyvu Číny. Washington a Naí Dillí sa chcú zamerať aj na obchod a zvýšiť jeho ročný objem na 500 miliárd dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies