Indický premiér bojkotuje summit Commonwealthu

NETKY.SK • 10 November 2013, 13:32 • 2 min
Indický premiér bojkotuje summit Commonwealthu

COLOMBO - Dôvodom je spor okolo dodržiavania ľudských práv v krajine.

slovakia

left justify in out

Indický premiér Manmohan Singh bude bojkotovať budúcotýždňový summit Commonwealthu v srílanskom hlavnom meste Colombo. Dôvodom je spor okolo dodržiavania ľudských práv v krajine. Podľa indických médií premiér napísal srílanskému prezidentovi Mahindovi Radžapaksovi, že ho na podujatí zastúpi minister zahraničia. Singh sa tak po kanadskom premiérovi Stephenovi Harperovi stane už druhým šéfom vlády, ktorý bude summit bojkotovať. Harper svoj postoj rovnako zdôvodňuje porušovaním ľudských práv a princípov demokracie v malej ázijskej krajine.  Poukázal aj na neochotu vlády vyšetriť a potrestať vážne zločiny z obdobia 26 rokov trvajúcej občianskej vojny, ktorá sa skončila pred piatimi rokmi. Vláda na Srí Lanke Harperovo rozhodnutie už tvrdo skritizovala.

Commonwealth (Spoločenstvo národov) je dobrovoľné združenie viac než 50 krajín, ktoré pozostávajú z Británie a jej bývalých kolónií a domínií. Formálnou hlavou je britský panovník, v súčasnosti teda Alžbeta II. Tá už nezvykne chodiť na summity a v Colombe ju nahradí princ Charles, ktorý príde spoločne s britským premiérom Davidom Cameronom. Cameron však rovnako uviedol, že srílanský prezident bude musieť odpovedať "na vážne otázky" týkajúce sa posledných mesiacov vojny proti tamilským povstalcom v roku 2009. Podľa dostupných informácií zahynulo v tejto fáze až 40-tisíc tamilských civilistov, ktorí mali byť vystavení nekoordinovanému ostreľovaniu, mimosúdnym popravám či znásilňovaniu. Srílanská vláda odmieta výzvy na vyšetrenie týchto obvinení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies