Indickí vojaci strieľali na protestujúcich v Kašmíri, zahynul tínedžer

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 11:15 • 2 min
Indickí vojaci strieľali na protestujúcich v Kašmíri, zahynul tínedžer

ŠRÍNAGAR - Indické ozbrojené zložky zastrelili dnes tínedžera v spornom himalájskom regióne Kašmír po tom, ako spustili paľbu na tamojších demonštrantov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na indickú políciu.

slovakia

left justify in out

Demonštranti sa zhromaždili dnes ráno v dedine Narbal na západe Kašmíru v reakcii na štrajk, ktorý tam vyhlásili propakistanskí separatisti. V celej oblasti sú tak už druhý deň zatvorené obchody a nepremáva ani verejná doprava.

 

Indickí vojaci začali dnes strieľať na demonštrantov, ktorí hádzali kamene, pričom obeťou sa stal mladý študent. Správa o zabití chlapca následne vyhnala do ulíc ďalších rozzúrených dedinčanov, ktorí sa pridali k ostatným protestujúcim. Ozbrojené zložky sa potom pokúsili rozohnať dav pomocou slzotvorného plynu.

 

Líder propakistanských separatistov Sjed Alí Džílání vyhlásil štrajk v Indiou ovládanej časti Kašmíru deň po tom, ako indickí predstavitelia zatkli iného popredného predstaviteľa povstalcov. Toto zatknutie vyvolalo násilné protesty, počas ktorých sa zranili piati demonštranti a 20 príslušníkov polície.

 

Kašmír, ležiaci v indicko-pakistanskom pohraničí, je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si nárokujú celé územie tohto himalájskeho regiónu. Od roku 1947, kedy obe krajiny získali nezávislosť od Británie, viedli o ovládnutie Kašmíru už dve vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies