Indickí vedci objavili novú planétu

NETKY.SK • 18 Jún 2018, 21:07 • 2 min
Indickí vedci objavili novú planétu

MOUNT ABU - Odborníkom z Indie sa podarilo objaviť novú planétu, od nás vzdialenú cez 600 svetelných rokov a jej polomer je šesťkrát väčší než našej planéty. Teplota na jej povrchu, ktorá je približne 600 °C, ju však činí neobývateľnou. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Novo objavená exoplanéta (planéta mimo našej slnečnej sústavy) nesie označenie EPIC 211945201b alebo K2-236b. Od Zeme je údajne vzdialená 600 svetelných rokov a veľkostne je o niečo menšia ako napríklad Saturn.

 

K svojej hviezde podobnej Slnku je EPIC 211945201b sedemkrát bližšie ako Zem k Slnku. Obehne ju raz za 19,5 dňa.

Vedci k daným meraniam využili špeciálny spektrograf PARAS, ktorý sa nachádza v horskej indickej oblasti na observatóriu pri meste Mount Abu.

 

Experti sa navyše domnievajú, že okolo 60 až 70 percent celkovej hmotnosti "novej" planéty tvorí ľad, kremičitany a železo, napísal The Economic Times, indický denník vychádzajúci v angličtine. Objav je podľa vedcov kľúčový v našom porozumení tomu, ako sa tieto typy planét utvárajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies