Indickí spisovatelia protestujú proti intolerancii a násiliu v krajine, vrátili literárne ocenenia

NETKY.SK • 14 Október 2015, 11:15 • 2 min
Indickí spisovatelia protestujú proti intolerancii a násiliu v krajine, vrátili literárne ocenenia

NAÍ DILLÍ - Desiatky indických spisovateľov sa rozhodli vrátiť tamojšie najvyššie literárne ocenenie na protest proti - ako tvrdia - šíreniu atmosféry intolerancie po vlaňajšom nástupe vlády premiéra Naréndru Módího.

slovakia

left justify in out

Dokopy 41 románopiscov, esejistov, dramatikov a básnikov píšucich po anglicky alebo v jazykoch miestnych etník, ako sú hindčina a tamilčina, podľa vlastných slov nemôže ďalej mlčať o početných prípadoch skupinového násilia či útokoch na intelektuálov, ktoré sa odohrali za posledný rok v rôznych častiach Indie, informovala dnes agentúra AP.

 

Protestujúcich spisovateľov hnevá i to, že Módího vláda a indická Národná literárna akadémia sa k takýmto útokom len málokedy vyjadrujú. Medzi prípady, na ktoré poukazujú, patrí augustová vražda ateistického učenca kritizujúceho hinduistov za uctievanie modiel a poverčivosť.

Indický minister kultúry Mahéš Šarma postup nespokojných spisovateľov bagatelizoval a odkázal im, že ak je situácia podľa nich až taká zlá, tak "nech prestanú písať".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona