Indické nízkonákladové aerolínie SpiceJet kúpia od Boeingu 205 lietadiel

NETKY.SK • 13 Január 2017, 13:11 • 2 min
Indické nízkonákladové aerolínie SpiceJet kúpia od Boeingu 205 lietadiel

NAÍ DILLÍ - Indická nízkonákladová letecká spoločnosť SpiceJet sa dohodla na kúpe 205 lietadiel od amerického výrobcu Boeing. Objednávka je jednou z najväčších, akú kedy letecká spoločnosť v Indii zadala.

slovakia

left justify in out

Zároveň predstavuje najväčší kontrakt pre Boeing na indickom trhu. Hodnota kontraktu sa odhaduje na 22 miliárd USD (20,60 miliardy eur) v katalógových cenách.

 

SpiceJet je štvrtou najväčšou leteckou spoločnosťou v Indii. Ešte pred dvoma rokmi pritom balansovala v dôsledku vysokých strát na okraji bankrotu. Situácia sa však podľa jej šéfa Ajaya Singha odvtedy zmenila. "Obrat, ktorý sme zaznamenali, sa nepodarí každému a sme na to hrdí," povedal. V súčasnosti SpiceJet expanduje na domácich aj na zahraničných linkách.

 

Očakáva sa, že India sa do roku 2020 stane tretím najväčším leteckým trhom na svete a podľa poradenskej spoločnosti KPMG má potenciál byť do roku 2030 aj najväčším. To otvára nemalé možnosti ako Boeingu, tak aj európskemu Airbusu. Európska spoločnosť zaznamenala rekordné objednávky od indických spoločností v minulých mesiacoch.

 

V roku 2016 sa počet cestujúcich na domácich linkách v Indii zvýšil o 21 %. Prudký rast záujmu o leteckú dopravu na domácom trhu a nízke ceny palív prispeli k zlepšeniu výsledkov viacerých indických aerolínií.

 

V súvislosti s objednávkou Boeing oznámil, že prvé lietadlo Max 737 dodá indickej spoločnosti v roku 2018. Poslednú dodávku plánuje zrealizovať v roku 2024. V súčasnosti má letecká spoločnosť SpiceJet 49 lietadiel, z ktorých 32 predstavujú Boeingy 737 a 17 lietadlá Bombardier Q400.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies