Indická sonda smerujúca k Marsu zaznamenala prvý technický problém

NETKY.SK • 11 November 2013, 18:42 • 2 min
Indická sonda smerujúca k Marsu zaznamenala prvý technický problém

NAÍ DILLÍ - Indická sonda smerujúca k Marsu zaznamenala už týždeň po štarte prvý technický problém, keď nedokázala dosiahnuť stanovenú obežnú okolo Zeme. S odvolaním sa na Indickú organizáciu pre výskum vesmíru (ISRO) to dnes oznámila stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Sonda Mars Orbiter Mission (MOM) sa vydala na približne 300-dňový let k červenej planéte 5. novembra. India do jej výroby investovala v prepočte 55 miliónov eur, čo je v kontexte medziplanetárnych misií veľmi nízka suma. Problém sa vyskytol v momente, keď 1350-kilogramová sonda mala dnes zmeniť svoju obežnú dráhu okolo Zeme z takmer 72.000 na 100.000 kilometrov. Plánovaný manéver bol však úspešný len čiastočne v dôsledku dysfunkcie raketového motora na tekuté palivo. Podľa vyjadrenia ISRO však sonda, v Indii nazývaná aj Mangalyaan, ako celok funguje správne a stanovenú obežnú dráhu sa opäť pokúsi dosiahnuť v noci na utorok za pomoci prídavnej pohonnej jednotky.

MOM podľa plánu v súčasnosti nesmeruje priamo k Marsu, ale postupne zvyšuje svoju orbitu okolo Zeme, aby nabrala potrebnú rýchlosť na prekonanie zemskej gravitácie. Problém sa vyskytol pri štvrtom z piatich plánovaných manévrov na zvýšenie obežnej dráhy. Namiesto stanovenej 100-tisícovej úrovne sa sonda dostala len do výšky približne 78.000 kilometrov. Dôvody neúspechu budú analyzovať indickí kozmickí experti. Ak sa zvyšné dva manévre na zvýšenie orbity podaria, MOM by sa mala odpútať od Zeme 1. decembra. Na obežnú dráhu okolo Marsu by sa potom sonda mohla dostať v septembri budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies