Indická sonda Mars Orbiter Mission poslala prvé snímky

NETKY.SK • 25 September 2014, 15:18 • 2 min
Indická sonda Mars Orbiter Mission poslala prvé snímky

BRATISLAVA - Indická vesmírna sonda Mars Orbiter Mission, ktorá sa v stredu dostala na obežnú dráhu Marsu, poslala na Zem prvé snímky červenej planéty. Na približne desiatich fotografiách je vidno povrch Marsu vrátane viacerých kráterov. Fotoaparát bol prvým z piatich prístrojov, ktorý vedci z riadiaceho centra niekoľko hodín po vstupe sondy na orbitu Marsu uviedli do prevádzky.

slovakia

left justify in out

Raketu so sondou, známou tiež pod názvom Mangalyaan, vypustili vlani 5. novembra z vesmírneho centra Satiša Dhawana v štáte Ándhrapradéš. Nepilotovaná sonda veľkosti menšieho auta najprv približne mesiac obiehala okolo Zeme a potom sa vydala na svoju desaťmesačnú púť na Mars. Cieľom nízkonákladového projektu v hodnote 4,5 miliardy rupií (v prepočte približne 57 miliónov eur) je skúmať atmosféru a povrch planéty s ohľadom na možnosti výskytu vhodných podmienok pre život. 

 

India je štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo dostať svoju sondu na obežnú dráhu Marsu, a vôbec prvou, ktorej sa to podarilo na prvý pokus. Misiu na Mars doteraz uskutočnili len Rusko, USA a Európska vesmírna agentúra (ESA). Družicu na Mars v uplynulých rokoch neúspešne vyslali aj Čína a Japonsko. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona