Indická družica smerujúca na Mars opustila obežnú dráhu Zeme

NETKY.SK • 1 December 2013, 23:46 • 2 min
Indická družica smerujúca na Mars opustila obežnú dráhu Zeme

NAÍ DILLÍ - Indická umelá družica smerujúca k planéte Mars dnes po riskantnom manévri opustila obežnú dráhu Zeme. Sonda na vyše 20 minút naštartovala svoj hlavný motor, aby dosiahla rýchlosť potrebnú na odpútanie sa od obežnej dráhy domovskej planéty, uviedla Indická kozmická agentúra (ISRO), ktorú citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Družica je teraz na ceste k Marsu, ku ktorému by sa mala dostať o desať mesiacov," uviedli predstavitelia ISRO vo vyhlásení, pričom podotkli, že všetky systémy na jej palube fungovali bez problémov. Sondu Mars Orbiter Mission (MOM) s hmotnosťou 1350 kilogramov čaká cesta dlhá 780 miliónov kilometrov, ktorá jej potrvá približne 300 dní. Obežnú dráhu Marsu by mala dosiahnuť na budúci rok v septembri.

India vypustila svoju prvú umelú družicu, nazývanú aj Mangalyaan, 5. novembra. Misia má za cieľ demonštrovať a urýchliť technologické možnosti vesmírneho cestovania. Ak sa skončí úspešne, India sa po Rusku, USA a Európskej únii stane štvrtou krajinou sveta s vedeckým programom zameraným na návštevu červenej planéty v budúcnosti.

Sonda v hodnote takmer 53 miliónov eur bude zbierať zábery a údaje, ktoré pomôžu pri zisťovaní, akým spôsobom funguje počasie na Marse a čo sa stalo s obrovským množstvom vody, ktorá kedysi na ňom existovala. Mangalyaan bude zároveň pátrať po zvyškoch metánu, kľúčovom chemickom prvku v procese tvorby života.

Zariadenie bude mať na preskúmanie atmosféry a povrchu planéty najmenej šesť mesiacov. Najbližšie sa k nej priblíži na vzdialenosť 365 kilometrov. Vedci tvrdia, že získané poznatky prispejú k lepšiemu pochopeniu formovania planét, za akých podmienok na nich vzniká život a kde inde vo vesmíre sa ešte môže nachádzať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies