Indície v kauze vydierania v Novom Meste naznačujú meno Ágoston

NETKY.SK • 22 December 2016, 16:27 • 2 min
Indície v kauze vydierania v Novom Meste naznačujú meno Ágoston

BRATISLAVA – Mestská časť Bratislava-Nové Mesto nebude ďalej komentovať prípad pokusu o vydieranie novomestského starostu Rudolfa Kusého, ktorého sa mal dopustiť jeden z miestnych poslancov. Hovorca Nového Mesta Marek Tettinger to uviedol v súvislosti s informáciami TASR, že spomínaným poslancom má byť člen zastupiteľstva Nového Mesta i Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Peter Ágoston.

slovakia

left justify in out

"Nahlásením prípadu na políciu i oboznámením médií so situáciou, ktorá nastala, sme z našej strany uzavreli prípad, ostatné je v rukách orgánov činných v trestnom konaní," uviedol Tettinger. Zopakoval informácie zo stredajšieho (21. 12.) tlačového brífingu, na ktorom starosta Kusý médiám oznámil, že príslušný poslanec v posledných voľbách deklaroval, že sa živí ako protikorupčný aktivista a že tento poslanec podával trestné oznámenia na vedenie miestneho úradu už aj v minulosti.

 

Jediný kandidát na novomestského poslanca, ktorý v komunálnych voľbách 2014 deklaroval svoju profesiu ako protikorupčný aktivista bol práve Ágoston. Jeho meno sa takisto spája s podávaním trestného oznámenia v súvislosti s podozrením na zmanipulované verejné obstarávanie zo strany mestskej časti, napríklad v prípade programu Kultúrneho leta v Novom meste v roku 2013.

 

Miestny poslanec bratislavského Nového Mesta a zároveň poslanec BSK si mal podľa novomestského starostu Rudolfa Kusého od neho vypýtať začiatkom toho týždňa úplatok 15.000 eur za to, že nepodá trestné oznámenie v súvislosti so správou z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Sprostredkovateľom mal byť zamestnanec jedného z oddelení novomestského miestneho úradu. Meno poslanca a konkrétneho zamestnanca úradu odmietol zverejniť.

 

V súvislosti s tohtotýždňovými udalosťami boli podľa starostu okamžité upovedomené príslušné štátne orgány aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl TASR potvrdil, že polícia zadržala osobu podozrivú zo spáchania zločinu vydierania, z dôvodu vykonávania procesných úkonov v rámci trestného konania však bližšie informácie neposkytol a ani nešpecifikoval, či zadržaným bol poslanec bratislavského Nového Mesta.

 

K vypýtaniu úplatku malo dôjsť v pondelok (19. 12.) na jednom z oddelení miestneho úradu, pracovník mestskej časti bol kontaktovaný poslancom so žiadosťou o úplatok. "Na otázku, akú sumu si predstavuje, povedal, že zelená farba (bankoviek) je síce dobrá, ale fialová je v tomto čase lepšia. Povedal, že si predstavuje sumu 15.000 eur," konštatoval Kusý. To mala byť suma za to, že nepodá trestné oznámenie v súvislosti so spomínanou správou z kontroly hospodárenia mestskej časti zo strany NKÚ. Ten ju na miestom úrade vykonal v období od 25. mája do 19. augusta a zameral sa na vnútorný kontrolný systém a dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov pri hospodárení s verejnými prostriedkami a majetkom mestskej časti.

 

V nej NKÚ skonštatoval viaceré pochybenia mestskej časti, napr. pri verejnom obstarávaní, prideľovaní dotácií či správe a nakladaní s majetkom mestskej časti. V súvislosti s kontrolou NKÚ miestny úrad skonštatoval, že išlo o štandardnú kontrolu, ktorá sa týkala prideľovania dotácií, sociálnej politiky či kultúrnej oblasti. Správa bola pritom podľa neho na miestnom zastupiteľstve prerokovaná bez výhrad a pripomienok.

 

"S väčšinou bodov sa nestotožňujeme, ale výsledky rešpektujeme," podotkol Kusý. NKÚ totiž samospráve vytýkal napr. prideľovanie finančného príspevku pri narodení dieťaťa či finančnú pomoc pre prvákov zo sociálne slabších rodín, opravu toaliet v centre voľného času či finančnú pomoc pri kúpe nového kotla na miestnu faru. Samospráva v mnohých prípadoch vykonala opatrenia na odstránenie nedostatkov, tie sú spolu so správou NKÚ aj stanoviskom mestskej časti na túto správu verejne dostupné niekoľko týždňov na webovej stránke Nového Mesta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies