Aktualizované Indície ohľadom vraždy investigatívneho novinára smerujú k talianskej mafii

NETKY.SK • 27 Február 2018, 13:42 • 2 min
Aktualizované Indície ohľadom vraždy investigatívneho novinára smerujú k talianskej mafii

BRATISLAVA – Na Slovensku nastal čierny deň. Dvojnásobná úkladná vražda investigatívneho novinára z Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej otriasla nielen slovenskou spoločnosťou, ale aj zahraničím. Na Slovensku tak ide o prvý zločin, pri ktorom zomrel človek, ktorý sa snažil svojou prácou prispieť k odhaľovaniu nekalých praktík politikov a podnikateľov.

slovakia

left justify in out

Poprava vo Veľkej Mači, kde za tragických okolností zomrel Ján Kuciak a jeho priateľka Martina Kušnírová, je ojedinelý prípad, s ktorým sa bude Slovensko ešte dlho vysporiadavať. Polícia prisľúbila, že do tohto prípadu nasadí maximálny počet policajtov a vyšetrovateľov, ktorí budú intenzívne pátrať po vrahoch páru. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár uviedol, že v krajine rozpúta peklo, ak sa dokáže, že vražda súvisí s investigatívnou prácou novinára.

 

Premiér Robert Fico prisľúbil miliónovú odmenu pre toho, kto prinesie relevantné informácie k rukám polície a pomôžu dolapiť páchateľov. Tento krok niektorí odborníci vítajú, iní sa obávajú, že vidina peňazí môže práve naopak mariť priebeh vyšetrovania tak, ako to bolo v Maďarsku, keď sa vyšetrovala veľká banková lúpež. Vyhlásenie odmeny za informácie políciu zaviedli na nesprávnu cestu a za mrežami skončili nevinní. Až neskôr, pri ďalšej lúpeži, sa prišlo na to, že za mrežami skončili nesprávni a skutočných aktérov sa podarilo dolapiť.

 

Ján Kuciak sa vo svojej práci venoval investigatíve na Slovensku, pracoval na odhaľovaní daňových podvodov v súvislosti s kontroverznými slovenskými podnikateľmi Ladislavom Bašternákom okolo kauzy Five Star Residence či Mariánom Kočnerom, na ktorého podal ešte v septembri minulého roka trestné oznámenie za vyhrážanie. Polícia skutok vyhodnotila ako priestupok. Marián Kočner sa ešte v priebehu včerajšieho dňa vyjadril, že ani netušil, že bol z niečoho podobného obvinený. Túto informáciu sa dozvedel prostredníctvom médií.

 

To, že bol Kuciak veľmi blízko k veľkému odhaleniu, niet pochýb. V tejto súvislosti polícia pracuje s viacerými verziami a za účelom prešetrenia brutálnej vraždy zriadila aj špeciálny tím tvorení z predstaviteľov Generálnej a špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra, NAKY a SIS.

 

Najnovšie informácie, s ktorými prišli novinári Tom Nicholson a Ivan Mego poukazujú na taliansku mafiu Ndrangheta, najmocnejšiu mafiánsku skupinu pôsobiacu v Kalábrii. Podľa Europolu patrí táto organizovaná skupina obchodujúca so zbraňami, falšovaním peňazí či úžerou medzi najmocnejšie zločinecké organizácie na svete. Nicholson vo svojom vyjadrení poukázal na nekalé čerpanie eurofondov pre Bio farmy sídliace na východe Slovenska, pričom doposiaľ nevypestovali ani jeden bio produkt. Kuciak pravdepodobne získal informácie, ktoré by túto činnosť zablokovali a narušil ich nekalé aktivity a preto musel zomrieť.

 

Ivan Mego, ktorý včera večer prijal pozvanie do Témy dňa v televízii TA3 uviedol, že informácie o talianskej mafii posunul Kuciakovi pred niekoľkými mesiacmi. Vtedy pracoval pre týždenník Plus jeden deň, ktorý článok odmietol uverejniť. Onedlho na to dostal výpoveď. Preto sa rozhodol tému posunúť novinárovi, ktorý bude môcť kontroverzné informácie zverejniť a konfrontovať zainteresované strany. Čo, žiaľ, nestihol.

 

Mego taktiež vyjadril vieru, že jeho práca bude zverejnená, pričom on sám bude spolupracovať s vyšetrovateľmi a podá im všetky informácie o aktivitách Ndranghete, ktorými disponuje. Pred budovou TA3 už na neho čakali policajti a viedli k vyšetrovaniu. Nie je vylúčené, že ak by sa Mego ďalej venoval tejto problematike, možno by Kociak ešte žil a dnes by polícia nevyšetrovala vraždu mladého páru, ale práve jeho.   

 

Prezident policajného zboru Tibor Gašpar informoval, že Slovensko v tejto súvislosti bude spolupracovať s Europolom.

 

Smrť mladého novinára vyvolala v spoločnosti spomienky aj na vraždu mladého policajta Róberta Remiáša z roku 1996. Prípad, ktorý súvisí so zavlečením Michala Kováča mladšieho do cudziny, nie je do dnešného dňa vyšetrený. Taktiež nemôžeme opomenúť záhadné zmiznutie investigatívneho reportéra Pavla Rýpala, ktorý sa intenzívne venoval témam spojených s mafiou či Miroslava Pejka.

 

Spojené kráľovstvo je pripravené pomôcť, v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej ponúklo slovenským úradom pomoc pri vyšetrení tohto prípadu. "Sme šokovaní a smutní z tejto hroznej vraždy. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám a priateľom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Investigatívna žurnalistika hrá nezastupiteľnú rolu pri obrane demokratických spoločností a preto silno odsudzujeme násilie páchané na novinároch," dodala ambasáda v stanovisku na Facebooku. S podobnou ponukou prišli aj zo Spojených štátov amerických.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies