India zruší schôdzku s Pakistanom, ak sa stretne s kašmírskymi separatistami

NETKY.SK • 22 August 2015, 16:21 • 2 min
India zruší schôdzku s Pakistanom, ak sa stretne s kašmírskymi separatistami

NAI DILLÍ/ISLAMABAD - India dnes varovala, že zruší nadchádzajúce rokovania s Pakistanom, ak jeho čelný bezpečnostný poradca bude trvať na schôdzke s vodcami separatistov zo sporného Kašmíru.

slovakia

left justify in out

Reportérom to dnes povedala indická ministerka pre zahraničné záležitosti Sušamá Svarádžová.

 

Národní bezpečnostní poradcovia oboch juhoázijských susediacich krajín, ktoré majú jadrové zbrane, by sa mali stretnúť v nedeľu a v pondelok v indickej metropole Naí Dillí. Ich stretnutie je však čoraz neistejšie vzhľadom na obvinenia, ktorými sa vzájomne častujú, uviedla tlačová agentúra Reuters.

 

Začalo to v piatok India, keď povedala, že by nebolo vhodné, aby sa poradca pakistanského premiéra pre národnú bezpečnosť a zahraničné záležitosti, Sartaj Azíz, stretol v Indii s vodcami separatistov z indickej časti Kašmíru. Na stretnutie s Azízom ich pozval pakistanský pridelenec v Naí Dillí. Azíz dnes reagoval, že je to normálna prax, keď sa pakistanskí predstavitelia počas návštevy Indie stretnú s kašmírskymi predstaviteľmi.

 

"Ja som stále pripravený odcestovať do Naí Dillí bez akýchkoľvek podmienok," povedal dnes Azíz v Islamabade.

 

Indická ministerka pre zahraničné záležitosti dnes v Naí Dillí povedala, že Azíz je vítaný, ak pristúpi na obmedzenie témy rozhovorov na to, ako ukončiť terorizmus a násilnosti. "India bude rokovať s Pakistanom o kašmírskom spore až po vyriešení problému terorizmu," citovala ju agentúra AP.

Schôdzke bezpečnostných poradcov oboch krajín predchádzalo v júli stretnutie ich premiérov v Rusku. Medzičasom však pokračovali prestrelky medzi indickými a pakistanskými vojakmi v spornej pohraničnej oblasti Kašmíru.

 

Nepriateľstvo medzi Pakistanom a Indiou pretrváva už 70 rokov, ale napätie medzi nimi vzrástlo, keď sa v Indii stal pred rokom premiérom hinduistický nacionalista Naréndra Módí. Od získania nezávislosti v roku 1947 spolu obe krajiny viedli už tri vojny, dve z nich boli o Kašmír.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies