India začala budovať svoju prvú vysokorýchlostnú železničnú trať

NETKY.SK • 14 September 2017, 13:38 • 2 min
India začala budovať svoju prvú vysokorýchlostnú železničnú trať

NAÍ DILLÍ - Japonský premiér Šinzó Abe a jeho indický náprotivok Naréndra Módí dnes spustili práce na prvej vysokorýchlostnej železničnej trati Indie za vyše 17 miliárd dolárov.

slovakia

left justify in out

Prevádzka na tejto 508 kilometrov dlhej trati spájajúcej mesto Ahmadábád - metropolu štátu Gudžarát - a Bombaj, finančnícke centrum krajiny, sa podľa odhadov začne v roku 2023.

 

"Môj drahý priateľ Módí sa rozhodol priniesť do Indie vysokorýchlostnú železničnú trať a rozhodol sa pre (japonský) Šinkansen. My túto iniciatívu plne podporujeme," vyhlásil Abe po slávnostnom spustení tohto projektu, ktorý bude realizovaný s finančnou podporou Japonska.

 

Tokio poskytne Indii pôžičku na 81 percent výdavkov, ktorú Naí Dillí bude splácať 50 rokov. Módí projekt obhajuje tvrdením, že sa tým zvýši zamestnanosť a hospodársky rast krajiny. Abeho návšteva v Indii je všeobecne vnímaná ako symbol utužovania bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami.

 

Indické železnice prepravia denne 20 miliónov cestujúcich a vyznačujú sa chabou bezpečnosťou. Spustenie projektu vysokorýchlostnej trate prichádza v čase, keď narastá tlak na modernizáciu zastaranej železničnej infraštruktúry Indie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona