India vyšle koncom roka 2013 sondu k Marsu

NETKY.SK • 16 August 2012, 06:31 • 2 min
India vyšle koncom roka 2013 sondu k Marsu

India vyšle koncom roka 2013 sondu k Marsu

slovakia

left justify in out

img

India vyšle koncom budúceho roka bezposádkovú kozmickú sondu k Marsu. Tento zámer v stredu oficiálne oznámil indický premiér Manmóhan Singh v prejave pri príležitosti Dňa nezávislosti.
      "Pre nás to bude obrovský krok v oblasti vedy a techniky," povedal Singh.
      Sonda by mala podľa plánov Indickej vesmírnej agentúry (ISRO) odštartovať v novembri 2013, keď bude Mars najbližšie k Zemi. Takéto štartovacie okno nastáva vždy po 26 mesiacoch, ďalšie prídu v rokoch 2016 a 2018.
      Po približne 300 dňoch by sonda v septembri 2014 mala dosiahnuť obežnú dráhu okolo Marsu. Indiu by malo vyslanie sondy, ktorá bude okrem iného skúmať atmosféru a povrch Marsu, stáť v prepočte len 66 miliónov eur. 
      Sondu vynesie do vesmíru nosná raketa domácej výroby, ktorá už bola použitá pri prvej indickej sonde Čandraján-1 vyslanej k Mesiacu v októbri 2008. Jej misia sa skončila v roku 2009 o niekoľko mesiacov skôr ako bolo plánované, pretože sa s ňou prerušilo spojenie.
      Indický vesmírny program sa začal vypustením prvého satelitu Zeme v roku 1975. Druhá najľudnatejšia krajina sveta má v tejto oblasti ambiciózne plány a okrem lunárnej a marťanskej sondy plánuje v roku 2016 vypustiť svoju prvú kozmickú loď s posádkou.
      Ak by bola India v prípade Marsu úspešná, bola by prvá spomedzi ázijských krajín. V roku 1998 nevyšiel pokus Japonska a tento rok v januári sa k Červenej planéte nedostala čínska sonda Jing-chuo-1, ktorá bola súčasťou ruskej misie Phobos-Grunt.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies