India vypustila prvú družicu vlastného navigačného systému

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 13:43 • 2 min
India vypustila prvú družicu vlastného navigačného systému

NAÍ DILLÍ - India umiestnila na obežnú dráhu Zeme prvú zo siedmich družíc, ktoré majú tvoriť súčasť jej vlastného navigačného systému. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nosná raketa indickej vesmírnej agentúry ISRO odštartovala z kozmodrómu Šríharikota v južnom štáte Ándhrapradéš s 1425-kilogramovým satelitom IRNSS-1A, ktorý úspešne vyniesla na obežnú dráhu.

Celý Indický regionálny navigačný satelitný systém (IRNSS) pozostávajúci zo siedmich družíc by mal byť pripravený na spustenie pred rokom 2015. 

India chce vybudovaním IRNSS znížiť svoju závislosť na americkom lokalizačnom systéme GPS. Vlastné navigačné siete už majú Čína i Rusko. 

Indický premiér Manmóhan Singh označil dnešné vypustenie satelitu za míľnik vo vývoji kozmického programu Indie, ktorá ešte tento rok plánuje odštartovať vlastnú misiu na Mars.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona