India vyhlásila homosexualitu za protizákonnú

NETKY.SK • 11 December 2013, 11:51 • 2 min
India vyhlásila homosexualitu za protizákonnú

NAÍ DILLÍ - Indický najvyšší súd dnes rozhodol, že homosexualita je protizákonná. Verdikt znamená prehru pre komunity gejov, lesbičiek a transsexuálov, uviedla tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dvojčlenná porota Najvyššieho súdu tak zvrátila historický verdikt súdu nižšieho stupňa v teritóriu Dillí z roku 2009, ktorý vtedy vyhlásil, že dobrovoľný sex medzi dospelými osobami rovnakého pohlavia nie je trestným činom. "To je nanútenie stredovekých názorov ľudu tejto krajiny," vyhlásila advokátka Indira Džaisinghová.   

Podľa indického trestného zákonníka a jedného jeho zákona starého 148 rokov, ešte z obdobia britskej koloniálnej vlády, sú vzťahy osôb rovnakého pohlavia abnormálne a ako trestný čin sa trestajú desiatimi rokmi väzenia.

Historický verdikt súdu v Dillí z roku 2009 bol napadnutý na najvyššom súde, ktorý nakoniec označil tento verdikt za nezlučiteľný s ústavou.

Podľa aktivistov za práva homosexuálov bude zmena viesť k väčšiemu prenasledovaniu zo strany polície a homosexuáli budú nútení utajovať svoje vzťahy, čo zhorší ich prístup k zdravotnej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona