India uvažuje nad digitálnou menou, aby ušetrila na výrobe hotovosti

NETKY.SK • 30 August 2018, 17:15 • 2 min
India uvažuje nad digitálnou menou, aby ušetrila na výrobe hotovosti

NAÍ DILLÍ – Indická centrálna banka skúma, ako do svojej menovej politiky zaviesť digitálnu menu podporovanú rupiou. Týmto spôsobom by chcela znížiť obrovské náklady spojené s razením a tlačením fyzických peňazí.

slovakia

left justify in out

Táto informácia bola v stredu zverejnená vo výročnej správe Reserve Bank of India (RBI), v ktorej sa uvádza, že v rámci banky bola vytvorená medzirezortná jednotka, aby skúmala vhodnosť a uskutočniteľnosť centrálnej digitálnej meny.

 

img

 

Táto iniciatíva zjavne prichádza v reakcii na rýchlo sa meniacu povahu digitálnych platieb a rastúce náklady na správu papierových a kovových peňazí. Podľa RBI v roku 2018 dosiahnu náklady spojené s tlačením peňazí až 90 miliónov dolárov.

 

img

 

RBI však zatiaľ neuviedla, či centrálna digitálna mena bude založená na blockchaine, ale určite bude využívať distribuovanú knihu, čo v budúcnosti prinesie významné ekonomické výhody. Napriek tomu RBI sprísnila postoj voči obchodovaniu s kryptomenami a transakciám medzi jednotlivcami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona