India, USA a Japonsko uskutočnili v Bengálskom zálive spoločné námorné cvičenie

NETKY.SK • 18 Október 2015, 13:40 • 2 min
India, USA a Japonsko uskutočnili v Bengálskom zálive spoločné námorné cvičenie

NAÍ DILLÍ - Vojenské lode, lietadlové lode a ponorky z USA, Indie a Japonska začali včera v Bengálskom zálive spoločné vojenské cvičenie pri východnom pobreží Indie, signalizujúc posilnenie vzájomných vojenských vzťahov ako protiváhy narastajúcej vojenskej moci Číny.

slovakia

left justify in out

Námorné cvičenie je súčasťou šesťdňových manévrov Malabar a zahŕňa celé spektrum cvičení, vrátane koordinácie armád a boja proti ponorkám, informovali účastnícke krajiny v spoločnom vyhlásení.


USA zastupovali na výročných manévroch lietadlová loď USS Theodore Roosevelt, raketový krížnik a ponorka s jadrovým pohonom, informovala tlačová agentúra AP.


"India a Japonsko sú fantastickí partneri USA," citovala veliaceho dôstojníka na USS Theodore Roosevelt, kapitána Craiga Clappertona. "Máme toho veľa spoločného, s Indiou a Japonskom máme veľmi silné ekonomické, vojenské i politické vzťahy a priateľstvo," dodal.


Takmer súčasne prebiehajú v juhozápadnej Číne spoločné protiteroristické cvičenia čínskej a indickej armády.


Čína už dlho ostražito sleduje spoločné námorné cvičenia Indie a USA. V čase, keď vedie pre územné nároky v Juhočínskom mori rad sporov s Japonskom, Južnou Kóreou a niekoľkými svojimi susedmi z juhovýchodnej Ázie, má však z týchto manévrov mimoriadne obavy.


Tohtoročné manévre Malabar sprevádzajú očakávania, že by USA mohli otvorene nerešpektovať čínske územné nároky v Juhočínskom mori a vyslať svoju vojenskú loď do 21-kilometrového pásma obklopujúceho umelý ostrov, ktorý Čína v mori buduje.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies