India oznámila prvé tri prípady nakazenia vírusom zika

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 14:10 • 2 min
India oznámila prvé tri prípady nakazenia vírusom zika

NAÍ DILLÍ - India dnes oznámila svoje prvé tri prípady nakazenia vírusom zika.

slovakia

left justify in out

Medzi nakazenými boli aj dve ženy, ktoré medzičasom porodili zdravé deti, informovala dnes agentúra AP.

 

Ministerstvo zdravotníctva indického štátu Gudžarát dnes prostredníctvom svojho vyhlásenia spresnilo, že infikované osoby sa vyliečili a niet dôvodu na paniku.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento piatok informovala, že India tieto prípady nákazy vírusom zika oznámila v polovici mája s tým, že boli zistené pri rutinných krvných testoch v nemocnici v hlavnom meste štátu Gudžarát, Ahmadabáde. Prvé dva prípady boli zistené vlani v novembri, tretí v januári tohto roku. Indické úrady spresnili, že žiadna z nakazených osôb nevycestovala do zahraničia, takže vírusom sa museli nakaziť v mieste bydliska v Indii.

 

Vírus zika bol identifikovaný už v roku 1947 a nebol považovaný za vážne ohrozenie verejného zdravia, kým v roku 2015 v Brazílii nedošlo k prudkému nárastu počtu prípadov nakazených zikou a spojených s vážnymi vývojovými poruchami u nenarodených detí.

 

U väčšiny ľudí nakazených zikou sa nikdy nevyvinú žiadne príznaky, avšak infikovanie tehotných žien bolo spojené s vývojovými poruchami novorodencov, najmä mikrocefáliou.

 

WHO odvolala medzinárodnú pohotovosť vyhlásenú kvôli vírusu zika už v novembri minulého roku, hoci uviedla, že vírus naďalej zostáva hrozbou. Odporučila vládam, aby napredovali v snahách o získanie kontroly nad populáciou komárov, ktoré vírus prenášajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona