India kúpila od Francúzska 36 kusov viacúčelových stíhačiek Rafale

NETKY.SK • 23 September 2016, 13:08 • 2 min
India kúpila od Francúzska 36 kusov viacúčelových stíhačiek Rafale

NAÍ DILLÍ - India dnes podpísala zmluvu o kúpe 36 kusov viacúčelových stíhačiek typu Rafale od francúzskej spoločnosti Dassault v hodnote 8,7 miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej ide o jeden z najväčších nákupov armádneho vybavenia na svete.

slovakia

left justify in out

Zmluvu podpísali v Naí Dillí indický minister obrany Manóhar Párrikar a jeho francúzsky náprotivok Jean-Yves Le Drian. Detaily týkajúce sa výzbroje lietadiel a nákladov na ich prevádzku budú zverejnené čoskoro.


Dassault označil zmluvu za dôkaz príkladných vzťahov medzi oboma krajinami. "Rafale používajú francúzske vzdušné sily pri bojových akciách už vyše desať rokov, pričom lietadlo potvrdilo svoje excelentné operačné schopnosti na rozličných miestach sveta," uviedol. Podľa francúzskeho denníka Le Monde prvé stíhačky Rafale dostane India v roku 2019.


V Indii momentálne prebieha modernizačný proces jej ozbrojených síl, ktorého cieľom je nezaostať v tejto sfére za susednými rivalmi Pakistanom a Čínou. Podľa februárového hodnotenia Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) je India aktuálne najväčším importérom zbraní na svete.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona