India a USA prekonali spor v rokovaniach o svetovom obchode

NETKY.SK • 13 November 2014, 09:16 • 2 min
India a USA prekonali spor v rokovaniach o svetovom obchode

WASHINGTON - Spojené štáty americké a India sa dohodli na vyriešení sporu, ktorý bránil pokroku v rokovaniach o reforme svetového obchodu.

slovakia

left justify in out

Kompromis predpokladá, že krajiny na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) nenapadnú indický program dotovaných cien potravín dovtedy, kým sa nepodarí nájsť definitívne riešenie. Informoval o tom v stredu zástupca USA v rokovaniach Michael Froman.

 

"Na základe tohto zvratu v rokovaniach s Indiou teraz chceme v spolupráci so všetkými členmi WTO a generálnym riaditeľom (WTO) Robertom Azevedom dosiahnuť konsenzus, ktorý nám umožní v plnom rozsahu implementovať všetky časti prelomovej dohody z Bali," uviedol Froman. 

 

Predstavitelia WTO sa koncom júla nedokázali dohodnúť na podobe globálnej dohody, ktorá mala byť prvou reformou svetového obchodu za dve desaťročia. Dohodu zablokovala India. Predstavitelia WTO dohodu v hodnote 1 bil. USD uzavreli už v decembri minulého roku na indonézskom ostrove Bali, do 31. júla ju však bolo treba potvrdiť a zapísať do pravidiel WTO. India trvala na tom, že výmenou za súhlas s dohodou žiada voľnejšie pravidlá v oblasti skladovania potravín a subvencií. Indiu podporili Kuba, Venezuela a Bolívia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies