India a Japonsko podpísali dohody o spolupráci a predaji vlakov Šinkansen

NETKY.SK • 12 December 2015, 12:30 • 2 min
India a Japonsko podpísali dohody o spolupráci a predaji vlakov Šinkansen

NAÍ DILLÍ - India a Japonsko dnes na výročnom summite svojich premiérov v indickom Naí Dillí podpísali dohody otvárajúce cestu japonským dodávkam vojenských lietadiel a vysokorýchlostných vlakov Šinkansen do Indie a japonský premiér Šinzó Abe sa zaviazal plne podporovať snahy Indie stať sa ekonomickou mocnosťou, oznámila tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Indický premiér Naréndra Módí oznámil, že India bude od 1. marca poskytovať občanom Japonska víza až na svojom území.

Obe krajiny tiež položili základy pre japonskú pomoc Indii v jadrovej energetike. Konečnú dohodu podpíšu po dohodnutí technických podrobností.

 

Japonský premiér označil dohody, podpísané počas jeho víkendovej návštevy indickej metropoly, za novú éru spolupráce medzi oboma krajinami. A zdôraznil, že japonská spolupráca s Indiou v jadrovej oblasti bude obmedzená na mierové ciele.

 

V roku 1998, keď India uskutočnila päť jadrových testov, Japonsko uvalilo na krajinu ekonomické sankcie a prerušilo svoju finančnú pomoc krajine. Sankcie odvolalo v roku 2001 a bilaterálne vzťahy sa odvtedy výrazne zlepšili. Dnes Abe pripomenul, že sa India zaviazala pokračovať v moratóriu na jadrové skúšky a využívať svoju jadrovú energiu výlučne na mierové ciele.

 

India má 22 jadrových elektrární a ambiciózny plán, zvýšiť do roku 2020 ich súčasný výkon 5000 megawattov jadrovej energie štvornásobne na 20.000 megawattov, aby mala dostatok energie pre svoju rýchlo rastúcu ekonomiku.

India chce modernizovať svoju armádu a možný predaj japonských obojživelných lietadiel US-2 Indii by bol prvým veľkým japonským exportom vojenskej výzbroje od zrušenia jeho povojnového zákazu v roku 2014.

 

Japonsko tiež sľúbilo poskytnúť Indii technickú a finančnú pomoc pri výstavbe siete vysokorýchlostných vlakov s využitím japonských rýchlovlakov Šinkansen. Vysokorýchlostné vlaky by mali spájať finančnú metropolu Bombaj s Ahmadábádom, komerčnou metropolou domovského štátu indického premiéra Módího, Gudžarátom a znížiť čas potrebný na 505-kilometrovú cestu z ôsmich hodín na dve hodiny.

 

India informovala o japonskej účasti v indicko-amerických námorných cvičeniach Malabar na pravidelnej báze. Módí povedal, že India a Japonsko budú spolupracovať na posilňovaní námornej bezpečnosti v regióne.

 

Premiéri mali ďalej dnes na programe návštevu hinduistického chrámu v meste Váránasí, ležiaceho na brehu rieky Gangy v štáte Uttarpradéš. Toto sväté mesto hinduistov a budhistov je volebným obvodom Módího.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies