India a Bangladéš zavŕšia dohodu o pohraničných oblastiach, tisícky ľudí získajú štátnu príslušnosť

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 10:58 • 2 min
India a Bangladéš zavŕšia dohodu o pohraničných oblastiach, tisícky ľudí získajú štátnu príslušnosť

DHÁKA - India a Bangladéš si dnes o polnoci miestneho času vzájomne vymenia 162 enkláv, čím sa zavŕši dohoda o pohraničných oblastiach, ktorú obe strany podpísali v júni.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom denník Japan Times. Doterajší stav totiž robil takmer 70 rokov z tisícok ľudí osoby bez štátnej príslušnosti. Ide o 111 indických enkláv v Bangladéši a 51 bangladéšskych enkláv v Indii. Ich materské krajiny teraz nad nimi prevezmú plnú politickú suverenitu.

 

Dané enklávy - územia jedného štátu obklopené územím inej krajiny - prestanú po polnoci na základe uzavretej dohody oficiálne existovať a vyše 50.000 osôb bude môcť využívať občianske výhody, napríklad zdravotnú starostlivosť či vzdelávanie.

 

Vznik týchto enkláv sa viaže na majetnícke zmluvy uzavreté medzi miestnymi panovníkmi pred storočiami. Enklávy prestáli aj rozdelenie indického subkontinentu v roku 1947 po britskej nadvláde i vojnu o nezávislosť Bangladéša v roku 1971.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona