Index ekonomickej dôvery v eurozóne posilnil

NETKY.SK • 30 Január 2017, 13:35 • 2 min
Index ekonomickej dôvery v eurozóne posilnil

BRATISLAVA - Ukazovateľ nálady v ekonomike eurozóny v januári mierne posilnil, a to o 0,4 bodu na úroveň 108,2 bodu, ale v rámci celej Európskej únie nepatrne oslabil, a to o 0,2 bodu na hodnotu 108,7 bodu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie (EK), ktorého výsledky zverejnila v pondelok na svojej internetovej stránke. Mierny rast celkového ukazovateľa dôvery v eurozóne vyplynul zo zlepšenia nálady v priemysle a službách a tiež zo zvýšenia dôvery spotrebiteľov.


V rámci najväčších ekonomík eurozóny sa ukazovateľ nálady zhoršil iba vo Francúzsku. Výrazne stúpol v Španielsku, Taliansku a Holandsku. V Nemecku sa v podstate nezmenil. Rast dôvery v priemysle eurozóny bol výsledkom toho, že sa zlepšili očakávania manažérov v oblasti produkcie. Pozitívny vývoj nálady v sektore služieb vyplýval z toho, že manažéri lepšie hodnotili doterajší dopyt a doterajšiu podnikateľskú situáciu.


Zhoršila sa nálada v maloobchode eurozóny, čo bolo odzrkadlením negatívnejšieho hodnotenia terajšej a očakávanej podnikateľskej situácie. Klesla aj dôvera v stavebníctve. Išlo o výsledok toho, že manažéri očakávajú zhoršenie zamestnanosti. Nálada spotrebiteľov v eurozóne sa však zlepšila, keďže majú optimistickej očakávania týkajúce sa zamestnanosti a úspor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies