Inaugorovali nového gruzínskeho prezidenta, filozofa Margvelašviliho

NETKY.SK • 17 November 2013, 13:09 • 2 min
Inaugorovali nového gruzínskeho prezidenta, filozofa Margvelašviliho

TBILISI - Nový prezident má však málo politických skúseností a všeobecne ho považujú za závislého od premiéra, miliardára Bidzinu Ivanišviliho.

slovakia

left justify in out

Gruzínsko dnes inaugurovalo svojho nového prezidenta, 44-ročného filozofa a bývalého univerzitného rektora Giorgiho Margvelašviliho.

Jeho uvedením do úradu sa končí takmer desať rokov trvajúce prezidentovanie Michaila Saakašviliho, ktorý bývalej sovietskej republike Gruzínsko našiel spojenca v Spojených štátoch a priviedol ju na cestu k integrácii s Európskou úniou, všíma si agentúra AP.

Saakašvili bol prezidentom dve funkčné obdobia a podľa gruzínskej ústavy už po tretí raz nemohol kandidovať.

Nový prezident má však málo politických skúseností a všeobecne ho považujú za závislého od premiéra, miliardára Bidzinu Ivanišviliho, ktorého koalícia vo vlaňajších parlamentných voľbách odstavila od moci politickú stranu Saakašviliho.

Giorgi Margvelašvili vyhral minulý mesiac prezidentské voľby so 62 percentami odovzdaných hlasov. Sľubuje, že bude pokračovať v prozápadnom kurze a zároveň sa snažiť aj o zníženie napätia s Ruskom.

Saakašvili sa odmietol na dnešnej inaugurácii zúčastniť, čo zdôvodnil trestným stíhaním niekoľkých svojich niekdajších ministrov a členov svojej strany.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies