Čína zníži vývoz prvkov vzácnych zemín od budúceho roka zhruba o 11 %

NETKY.SK • 29 December 2010, 08:34 • 2 min
Čína zníži vývoz prvkov vzácnych zemín od budúceho roka zhruba o 11 %

Čína zníži vývoz prvkov vzácnych zemín od budúceho roka zhruba o 11 %

slovakia

left justify in out

Čína zníži od budúceho roka vývoz prvkov vzácnych zemín viac než o 10 %. Oznámil to dnes Peking. Očakáva sa, že tento krok vyvolá vo svete negatívne odozvy, kedže prvky vzácnych zemín sú nevyhnutnou súčasťou pri výrobe produktov moderných technológií, najmä mobilných telefónov a počítačov, ďalej elektrických a hybridných áut a špeciálnej techniky.
      Čína sa na celosvetovej produkcii prvkov vzácnych zemín podieľa až 97 %. To znamená, že každé zníženie objemu vývozu má nepriaznivý vplyv na produkciu v oblasti moderných technológií. Podľa dnešného oznámenia čínskeho ministerstva obchodu sa vývozné kvóty na prvky vzácnych zemín znížia od budúceho roka v porovnaní s rokom 2010 o vyše 10 či zhruba 11 %. Keďže Čína zvykne kvóty meniť aj počas roka, nie je jasné, o koľko sa znížia kvóty na 2. polrok 2011.
      Neistota v súvislosti s ďalšou produkciou a exportom prvkov vzácnych zemín donútila viaceré krajiny hľadať náhradu inde. Firmy v USA, Kanade a Austrálii ako Molycorp (USA), Thompson Creek Metals (Kanada), Arafura Resources a Lynas (obe Austrália) už oznámili, že pripravujú otvorenie nových baní. Navyše, Spojené štáty americké minulý týždeň pohrozili, že v kauze prvkov vzácnych zemín a ich vývozu sa obrátia na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO).
      Čína tvrdí, že musí objem produkcie a vývozu znížiť najmä z environmentálnych dôvodov. Faktom však je, že vývoz v posledných rokoch obmedzuje aj pre rastúcu potrebu týchto prvkov zo strany samotných čínskych firiem.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies