Čína vyzýva Američanov, aby riešili oživenie globálnej ekonomiky

NETKY.SK • 22 November 2011, 06:58 • 2 min
Čína vyzýva Američanov, aby riešili oživenie globálnej ekonomiky

Čína vyzýva Američanov, aby riešili oživenie globálnej ekonomiky

slovakia

left justify in out

img

Čínsky podpredseda vlády Wang Čchi-šan vyzval predstaviteľov americkej vlády, aby spolupracovali v rozhovoroch o rozvoji obchodu, ktoré sa dnes začali v juhočínskom Čcheng-tu. Mali by sa podieľať na spoločných cieľoch namiesto toho, aby viedli spory o menových kurzoch a iných témach, ktoré rozdeľujú obe krajiny.
Wang uviedol, že "čelíme veľmi vážnej globálnej hospodárskej kríze. Zabezpečenie zdravej ekonomiky je zodpovednosťou každého národa". Nevyvážený rast je podľa neho však vždy lepší ako vyvážený pokles.
Predstavitelia dvoch najväčších svetových ekonomík prisľúbili, že sa budú svorne podieľať na udržaní rastu globálneho hospodárstva.
Zahraničný obchod sa stal v Spojených štátoch v období ich vysokej nezamestnanosti citlivou otázkou. Pokles nezamestnanosti v krajine chcú dosiahnuť práve rastom svojho vývozu.
Spojený americko-čínsky výbor pre podnikanie a obchod, ktorý sa stretáva dvakrát do roka, má ako hlavnú úlohu znižovať alebo odstraňovať napätie vo vzájomných hospodárskych vzťahoch. Na predchádzajúcom stretnutí výboru Peking prisľúbil, že zníži prekážky, ktoré brzdia dovoz amerického hovädzieho mäsa do krajiny a že začne dôslednejšie bojovať proti čínskemu softvérovému pirátstvu.
Terajšie rokovanie výboru sa koná v období, v ktorom niektorí americkí kongresmani volajú po uvalení sankčných cien na čínsky tovar importovaný do Spojených štátov. Ich zavedenie pokladajú za nevyhnutné, pokiaľ Čína bude držať svoju menu podhodnotenú, čím získava neoprávnené výhody na svetovom trhu.
Schodok amerického obchodu s Čínou dosiahol vlani 273 miliárd USD (201,09 miliardy eur) a tento rok bude ešte vyšší.
V Čcheng-tu sa bude tento týždeň rokovať o obchode, investíciách, agrárnom sektore a kontrole kvality. Na programe sú aj otázky technológií, noriem a ochrany intelektuálneho vlastníctva.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies