Čína sa sťažuje na vysoký objem dolárov v obehu

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:29 • 2 min
Čína sa sťažuje na vysoký objem dolárov v obehu

Čína sa sťažuje na vysoký objem dolárov v obehu

slovakia

left justify in out

Prakticky nekontrolované tlačenie dolárov v USA vyvoláva v Číne rast spotrebiteľských cien, vedie k zdražovaniu surovín a práce. Uviedol to dnes podľa denníka China Business News minister obchodu Čchen Te-ming. Jeho vyjadrenie sa posudzuje ako priliatie oleja do ohňa v menovom spore medzi Spojenými štátmi a Čínou pred summitom G20, ktorý sa uskutoční v 11. a 12. novembra v juhokórejskom Soule.
      V obave z obchodnej vojny, ktorá by zahnala svetovú ekonomiku znovu do krízy, sa ministri financií G20 minulý týždeň dohodli, že členovia hlavných priemyselných a rozvojových krajín nebudú oslabovať svoje meny, aby na svetovom trhu nezískavali výhody pre svoju produkciu. Nedohodli sa však na konkrétnej miere zníženia nerovnováhy a na tom, ako by mal klesnúť prebytok čínskeho obchodu so Spojenými štátmi.
      Denník citoval Čchena, že Spojené štáty vyvolávajú svojou peňažnou politikou v Číne inflačný šok a sú faktorom, ktorý zvyšuje neistotu.
      Zámer americkej centrálnej banky, Fedu, nakúpiť v blízkej budúcnosti štátne dlhopisy asi za 500 miliárd USD (359,40 miliardy eur), povedie k ďalšiemu oslabeniu dolára a vyvolaniu inflačných tlakov aj v americkej ekonomike. Na svetovom trhu súčasne budú rásť ceny komodít, ktoré sa účtujú v americkej mene.
      V septembri bola ročná miera inflácie v Číne 3,6 %, ale inflačné zacielenie čínskej centrálnej banky je 3 %. Avšak vládni predstavitelia dávajú rast inflácie do súvislosti hlavne s nedostatkom zeleniny a iných potravín.
      Čínska centrálna banka zvýšila minulý týždeň svoju základnú úrokovú sadzbu. Toto opatrenie, ktoré by podľa analytikov malo zmierniť aj veľmi rýchly rast čínskeho hrubého domáceho produktu, bolo prvým od roku 2007.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies