Čína radikálnejšie zasiahne voči inflácii

NETKY.SK • 13 December 2010, 08:22 • 2 min
Čína radikálnejšie zasiahne voči inflácii

Čína radikálnejšie zasiahne voči inflácii

slovakia

left justify in out

Čína na budúci rok radikálnejšie zasiahne proti inflácii. Táto snaha by však nemala výraznejšie utlmiť vysoký rast ekonomiky, také sú závery výročnej ekonomickej konferencie čínskych lídrov.
      "Prioritou je aktívne a primerané vyvažovanie vzťahov medzi zachovaním stáleho a relatívne vysokého rastu, reštrukturalizáciou ekonomiky a kontrolou inflačných očakávaní," zhrnul štátny rozhlas výsledky konferencie, ktorú viedol prezident Chu Ťin-tchao a na ktorej sa zúčastnili predstavitelia centrálnej vlády rovnako ako vlád jednotlivých provincií. Konferencia potvrdila potupné sprísňovanie menovej politiky, ktoré Peking ohlásil už v novembri. "Urýchlime strategickú reštrukturalizáciu ekonomiky a stabilizácia cien získa väčšiu dôležitosť."
      Inflácia v Číne dosiahla v novembri najvyššiu úroveň za ostatných 28 mesiacov. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa zrýchlilo na 5,1 %, čo je najviac od júla 2008. Motorom zdražovania boli potraviny, ktorých ceny sa v priemere zvýšili o 11,7 %. Druhým hlavným faktorom sú ceny nehnuteľností s nárastom o 5,8 %.
      Zrýchlenie inflácie spoločne so závermi ekonomickej konferencie čínskych lídrov signalizuje, že centrálna banka prijme agresívnejšie kroky na utlmenie rastu spotrebiteľských cien. Experti očakávajú, že v najbližšom čase opäť vzrastú úrokové sadzby, keďže zvyšovanie povinných bankových rezerv doteraz nemalo požadovaný účinok.
       Čínska centrálna banka (People's Bank of China, PBOC) 19. októbra prvý raz od roku 2007 zvýšila svoj kľúčový úrok, a to o 25 bázických bodov na 5,56 %. V piatok (10. 12.) už tretí raz v priebehu piatich týždňov zvýšila objem povinných bankových rezerv. Povinné rezervy s platnosťou od 20. decembra vzrastú o 50 bázických bodov. Od začiatku roka je to už šieste zvýšenie povinných rezerv.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona