Čína pripravila nový plán na zlepšenie ľudských práv

NETKY.SK • 14 Júl 2011, 11:44 • 2 min
Čína pripravila nový plán na zlepšenie ľudských práv

Čína pripravila nový plán na zlepšenie ľudských práv

slovakia

left justify in out

img

Čína pripravila štvorročný plán na zlepšenie ľudských práv, informovali dnes štátne médiá najľudnatejšej krajiny sveta.
      Podľa vládneho dokumentu pre roky 2012-15, ktorý zverejnili noviny China Daily, je projekt zameraný na "zlepšenie demokracie, vymožiteľnosti práva, skvalitnenie životných podmienok obyvateľstva a zabezpečenie väčších ľudských práv". Noviny China Daily citovali riaditeľa informačného odboru štátnej rady Wanga Čchena.
      Medzinárodní pozorovatelia upozorňujú, že Peking má v súvislosti so zlepšením ľudských práv väčšinou na mysli zlepšenie životnej úrovne a sociálneho zabezpečenia obyvateľstva. Ako podotkla tlačová agentúra AP, vlani došlo v Číne k rozsiahlemu záťahu vlády proti odporcom režimu, aktivistom za ľudské práva a niektorým právnikom.
      Čína sa často sťažuje, že Západ je nespravodlivo kritický čínskej vláde za nedodržiavanie ľudských práv, pričom Peking argumentuje tým, že sa krajine za ostatných 30 rokov podarilo dostať z chudoby milióny svojich obyvateľov.
      Hlavným problémom je podľa ľudskoprávnych aktivistov prísna kontrola na slobodou vierovyznania, slova, šírenia politických ideí a združovania sa.
      Prvý plán na zlepšenie situácie v oblasti ľudských práv predstavila Čína pre roky 2009-2010. Výsledkom bolo i zrušenie trestov smrti za 13 druhov nenásilných trestných činov hospodárskeho charakteru, ako i získavanie výpovedí donucovaním. Okrem toho sa zrušilo školné pre 130 miliónov študentov z prevažne chudobných rodín na vidieku.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies