Čína môže podporiť svetovú konjunktúru rastom svojej spotreby

NETKY.SK • 6 September 2011, 14:30 • 2 min
Čína môže podporiť svetovú konjunktúru rastom svojej spotreby

Čína môže podporiť svetovú konjunktúru rastom svojej spotreby

slovakia

left justify in out

Čína môže podporiť rast svetovej ekonomiky v prípade realizácie reforiem zameraných na rast jej domácej spotreby a znížením závislosti svojho rastu od vývozu a investícií. Uviedol to dnes v Pekingu prezident Svetovej banky Robert Zoellick.
      Čínski predstavitelia znovu uviedli, že chcú dosiahnuť väčší rast ekonomiky krajiny založenej na raste domácej spotreby, ale v tejto oblasti dosiahli slabý pokrok, lebo pred dvoma rokmi sa rast vládnych investícií obnovil.
      Svetová banka spolupracuje s Pekingom na dosiahnutí rovnováhy v druhej najsilnejšej ekonomike sveta. Zoellick to povedal po rokovaní s čínskymi predstaviteľmi novinárom. Dodal, že svetová ekonomika sa nedostane zo súčasných ťažkostí, ak sa bude spoliehať len na jednoduchú realizáciu úspornej politiky.
      Pokiaľ ide o možné zmeny v Číne, môžu súvisieť s trhom, namiesto toho, aby vláda sústreďovala prírodné zdroje a dozerala na vzťahy medzi štátnymi a súkromnými spoločnosťami.
      Zoellickove vyjadrenia prišli v čase, keď sa zvyšujú obavy, že Spojené štáty sa môžu vrátiť do recesie. Obavy súvisia s piatkovou (2.9.) správou amerického ministerstva práce o stagnácii rastu zamestnanosti v krajine v auguste. Bola to z tejto oblasti najnepríjemnejšia správa za posledných 11 mesiacov.
      Zoellick povedal, že nasledujúce mesiace budú pre rozvojové ekonomiky "citlivým obdobím". Európa bude zápasiť s dlhovou krízou a Spojené štáty sa pokúsia podporiť svoj hospodársky rast.  
      Oslabujúci globálny dopyt môže vyvolať v Pekingu naliehavé opatrenia na zvýšenie tržieb maloobchodu a iných druhov domácej spotreby. Analytici však upozorňujú, že realizácia mnohých krokov bude vyžadovať určitý čas. Napríklad by mohlo ísť o vyšší podiel štátu na financovaní zdravotníctva, čím by sa znížili výdavky rodín a získané prostriedky by mohli použiť na konzum.
      Výdavky Číny na nové závody a iné druhy investícií boli za posledných 10 rokov vyššie ako 40 % jej ekonomického výkonu. Táto suma je niekoľkonásobne vyššia než v Spojených štátoch, Japonsku a v iných rozvinutých ekonomikách. V roku 2009 dosiahli tieto investície v Číne takmer 50 % ekonomického výkonu. Ich silný vzostup súvisel s vládnymi výdavkami na verejné práce a ďalšími opatreniami na prekonanie dôsledkov krízy. Údaj nedávno zverejnil Medzinárodný menový fond (MMF).
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies