Čína kritizuje menovú politiku USA

NETKY.SK • 8 November 2010, 13:27 • 2 min
Čína kritizuje menovú politiku USA

Čína kritizuje menovú politiku USA

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie amerického Federálneho rezervného systému (Fed), že napumpuje do bankového systému krajiny 600 miliárd USD (420,01 miliardy eur), je šokom pre svetové finančné trhy. Môže mať tiež za následok nadmerný prílev kapitálu na rozvíjajúce sa trhy. Uviedol to dnes štátny tajomník čínskeho ministerstva financií Ču Kuang-jao.
      Ču Kuang-jao novinárom povedal, že plánuje "otvoriť diskusiu" s USA o najnovšom kole tlačenia dolárov na nadchádzajúcom summite skupiny 20 najväčších svetových ekonomík (G20), ktorý sa uskutoční 11. a 12. novembra v juhokórejskom Soule. Dodal, že Spojené štáty si musia uvedomiť svoje postavenie a zodpovednosť v rámci svetovej ekonomiky.
      Peking tvrdí, že menová politika USA vyvoláva v Číne inflačný šok a neistotu. Tlačenie dolárov vedie totiž k rastu spotrebiteľských cien v najľudnatejšej ázijskej krajine, a to má za následok zdražovanie surovín aj práce.
      Spojené štáty zase obviňujú Čínu, že udržuje svoje menu podhodnotenú, aby zvýhodnila vlastný export.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies