Čína chce znížiť dovozné clá

NETKY.SK • 7 Marec 2011, 08:22 • 2 min
Čína chce znížiť dovozné clá

Čína chce znížiť dovozné clá

slovakia

left justify in out

img

Čína chce znížiť svoju závislosť od exportu a posilniť domácu spotrebu. Jednou z ciest je aj zníženie dovozných ciel.
      Peking chce uľahčiť dovoz zo zahraničia. Importné clá na rôzne tovary majú klesnúť, aby "sa zabezpečila vyrovnaná obchodná bilancia," povedal vo štvrtok (3.3.) zástupca ministra obchodu Čung Šan pre denník China Daily. Neuviedol však žiadne podrobnosti. Ministerstvo už vlani v decembri oznámilo, že zjednoduší dovoz produktov využívajúcich moderné a ekologické technológie.
      Motorom rýchlo rastúcej čínskej ekonomiky je zatiaľ predovšetkým export a investície firiem. Výdavky domácností sa podľa údajov Svetovej banky (SB) v roku 2009 podieľali na hrubom domácom produkte (HDP) 35 %. Peking chce po skúsenostiach so svetovou krízou, keď sa zahraničný dopyt po čínskych produktoch prepadol, znížiť svoju závislosť od vývozu. Výslovne sa to uvádza aj v 5-ročnom pláne Komunistickej strany Číny pre roky 2011 až 2015.

Zdroj: TASR/Financial Times Deutschland



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies