Čína chce krištáľ, pivo aj automobily z krajín SVE

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 09:19 • 2 min
Čína chce krištáľ, pivo aj automobily z krajín SVE

Čína chce krištáľ, pivo aj automobily z krajín SVE

slovakia

left justify in out

img

Oblasti spolupráce medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy (SVE) sa podľa čínskeho premiéra Wena Jiabaoa neustále rozširujú. Pribúdajú najmä aktivity v oblasti financií, právnych služieb či ekologického hospodárstva a cestovného ruchu. "V roku 2010 dosiahol počet čínskych turistov, ktorí si vybrali krajiny SVE ako prvú zastávku v Európe, viac než 60.000," povedal Jiabao v sobotu (25. 6.) na Stredoeurópskom a východoeurópskom hospodársko-obchodnom fóre v Budapešti.
      Podľa čínskeho premiéra je v Číne takmer 2000 podnikov z krajín SVE. Zvýšil sa však aj počet čínskych podnikov, ktoré investovali v stredoeurópskom regióne. "V roku 2000 činil obojstranný obchodný obrat iba 3 miliardy dolárov, v roku 2010 už presiahol viac než 40 miliárd dolárov, priemerný ročný nárast je 32 %," vyčíslil Jiabao.
      Rýchlejšie podľa neho rastie aj čínsky dovoz z krajín SVE. Priemerný ročný nárast je 38,7 % a štruktúra obojstranného obchodu sa neustále zlepšuje. Podiel elektromechanických a high-tech výrobkov už dosiahol viac ako 60 %. "Dnes je po ružovom oleji, jantári, krištáli, pive, automobiloch a ďalších výrobkoch zo SVE v Číne veľký dopyt, obyvatelia z týchto krajín zase obľubujú lacné a kvalitné spotrebné tovary z Číny," priblížil Jiabao.
      Čínsky premiér navrhol aj zväčšovanie rozsahu obojstranného obchodu. "Mali by sme rozšíriť vzájomné otváranie trhov, znížiť colné a necolné bariéry, posilniť spoluprácu v oblasti ciel, kontroly kvality, logistiky, personálneho vstupu a výstupu, aby sme naplno uvoľnili potenciál vzájomných obchodných vzťahov," doplnil Jiabao.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona