Čína a Ukrajina podpísali kontrakty zhruba za 3,5 miliardy USD

NETKY.SK • 21 Jún 2011, 08:04 • 2 min
Čína a Ukrajina podpísali kontrakty zhruba za 3,5 miliardy USD

Čína a Ukrajina podpísali kontrakty zhruba za 3,5 miliardy USD

slovakia

left justify in out

img

Čína a Ukrajina podpísali dnes počas návštevy čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa v Kyjeve kontrakty v hodnote 3,5 miliardy USD (2,46 miliardy eur). Informoval o tom ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
      "Podľa našich odhadov by hodnota dohôd, projektov a kontraktov podpísaných počas návštevy (čínskeho prezidenta) mala dosiahnuť asi 3,5 miliardy USD," povedal Janukovyč novinárom po stretnutí s Chu Ťin-tchaom.
      Dohody pokrývajú oblasti priemyslu, energetiky, infraštruktúry, technológií a poľnohospodárstva, dodal prezident bez ďalších podrobností. Podľa agentúry AP sa však Kyjevu podarilo získať od Číny aj úver na výstavbu vysokorýchlostnej železnice, ktorá spojí kyjevské letisko Boryspiľ s centrom hlavného mesta.
      Chu Ťin-tchao navštívil Ukrajinu ako poslednú z krajín počas svojej cesty po niektorých štátoch bývalého Sovietskeho zväzu, ktorá okrem Ukrajiny zahŕňala aj návštevu Ruska a Kazachstanu. Čo sa týka Ukrajiny, pre súčasného čínskeho prezidenta to bola prvá návšteva tejto východoeurópskej krajiny. Viktor Janukovyč sa podľa pozorovateľov usiluje zlepšiť vzťahy s Čínou, a to na rozdiel od svojho predchodcu Viktora Juščenka, uprednostňujúceho skôr vzťahy so Západom. Doteraz navštívil Ukrajinu len bývalý čínsky prezident Ťiang Ce-min pred 10 rokmi.
Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona