Čína a Rusko chcú zvýšiť vzájomnú obchodnú výmenu v národných menách

NETKY.SK • 6 December 2010, 12:47 • 2 min
Čína a Rusko chcú zvýšiť vzájomnú obchodnú výmenu v národných menách

Čína a Rusko chcú zvýšiť vzájomnú obchodnú výmenu v národných menách

slovakia

left justify in out

Čína chce Rusku platiť za drevo, uhlie či iné komodity v rubľoch. Obe krajiny sa totiž snažia zvýšiť vzájomnú obchodnú výmenu v národných menách. Uviedol to dnes člen predstavenstva ruskej centrálnej banky Viktor Meľnikov.
      Ruská burza MICEX oznámila, že od 15. decembra začne obchodovanie v jüanoch a rubľoch. Viceprezident burzy Igor Marič očakáva, že denný objem obchodov v týchto menách dosiahne v priemere 3 miliardy CPY (339,90 milióna eur). Približne 40 bánk už prejavilo záujem obchodovať s jüanom.
      Rusko sa snaží posilniť "postavenie" rubľa a vyzvalo na nahradenie dolára ako hlavnej svetovej rezervnej meny umelou menovou jednotkou, tzv. Special Drawing Right (Špeciálne právo čerpania), čo je účtovná mena Medzinárodného menového fondu.
      Čína, druhý najväčší obchodný partner Moskvy po Európskej únii, má zase záujem o dlhodobé kontrakty na dovoz ropy, plynu a ďalších komodít z Ruska, ktoré je najväčším producentom energií na svete.
      Podľa ruských colných úradov hodnota obchodnej výmeny medzi oboma krajinami za prvých 10 mesiacov tohto roka vzrástla na 41,8 miliardy USD (31,56 miliardy eur) z 26,7 miliardy USD v rovnakom období minulého roka.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona