Imunita sa môže stať permanentným obuškom na R. Fica a Smer-SD

NETKY.SK • 13 August 2010, 07:35 • 2 min
Imunita sa môže stať permanentným obuškom na R. Fica a Smer-SD

Imunita sa môže stať permanentným obuškom na R. Fica a Smer-SD

slovakia

left justify in out

img

Návrh na zúženie imunity poslancov Národnej rady (NR) SR má istú šancu na úspech v prípade, že bude od neho oddelená snaha o obmedzenie imunity sudcov a rovnako dôjde k jeho výraznej úprave, pod ktorú sa bude môcť podpísať aj strana Smer-SD. Pre TASR to povedal politológ Michal Horský. "Robert Fico a Smer-SD si musia rozmyslieť, či chcú, aby na nich vládna koalícia v prípade neúspechu zákona minimálne dva roky vyťahovala tento permanentný obušok," zdôraznil Horský.
Politológ Rastislav Tóth považuje obmedzenie poslaneckej imunity skôr za ilúziu ako reálnu budúcnosť. "Neviem si predstaviť, prečo by poslanci mali siahnuť na svoje vlastné výhody, keď sa to každému z nich občas zíde," poznamenal s tým, že by, samozrejme, bolo dobré, ak by táto legislatívna úprava získala v parlamente potrebnú ústavnú väčšinu. "Stala sa však chyba už na samom začiatku, pretože imunita bola príliš veľká a navyše v liberálno-demokratickom štáte ani nemusela byť," podotkol s tým, že samotný predkladateľ tejto zmeny podľa neho vie, že nemá veľkú šancu na úspech, ale že je iba dobre, ak sa o to aj napriek tomu pokúsi. "Ak bude za 88 poslancov, tak povedia, že no skoro to prešlo. Divil by som sa však, ak by to riskli a bolo ich až 88. To sa asi zabezpečí, aby to neprešlo," podčiarkol.
Tóth si nemyslí, že dochádza k intenzívnej komunikácii a dohodám medzi Slovenskou národnou stranou (SNS) a vládnou koalíciou tak, ako to naznačil expremiér Robert Fico (Smer-SD). "Ak je pre niekoho niečo výhodné, nevidím dôvod, aby nespolupracoval, keď si myslí, že je to v prospech občanov. Nie je dobré, ak je parlament rozdelený tvrdou líniou," vysvetlil politológ a doplnil, že by túto prípadnú spoluprácu mali jednoznačne mediálne zdôvodniť. "Kolaborácia by to bola vtedy, ak by išlo o nejakú písomne uzavretú dohodu o tichej podpore. Pri jednotlivých hlasovaniach je to v poriadku," pripomenul.
Ako uviedol Horský, SNS sa podľa neho snaží aj o vymanenie sa zo súručenstva so Smerom-SD. "Svedčí o tom aj to, že Slota mlčí a Belousovová hviezdi," poznamenal na margo toho, že za politický subjekt v poslednom období vystupuje najmä jeho prvá podpredsedníčka Anna Belousovová. "Usiluje sa, ale stále má malé šance stať sa predsedníčkou," konštatoval politológ o šanciach Belousovovej na prípadné obsadenie líderského postu. "Slota sa to pokúsi ešte zobchodovať, tá značka nie je zlá. Dá to tomu, koho on sám uzná za vhodného," uzavrel Horský.
Návrh na zúženie imunity poslancov a sudcov prešiel v stredu (11.8.) do druhého čítania, pričom ho podporilo 81 zo 144 prítomných zákonodarcov. Okrem koalície hlasovali za aj poslanci za SNS Anna Belousovová a Igor Štefanov. Robert Fico (Smer-SD) následne na to vyslovil podozrenie, že prebieha intenzívna komunikácia SNS s SDKÚ-DS, čo vidieť podľa neho aj na niektorých hlasovaniach v parlamente, napríklad pri obmedzení imunity.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies