Imrecze: Za chybné dáta z našej strany môže ľudský faktor

NETKY.SK • 3 August 2015, 16:08 • 2 min
Imrecze:  Za chybné dáta z našej strany môže ľudský faktor

BRATISLAVA - Za chybné dáta, ktoré Finančná správa (FS) SR poslala zdravotným poisťovniam a Sociálnej poisťovni, môže ľudský faktor. Na tlačovej konferencii v Bratislave to dnes povedal prezident FS František Imrecze.

slovakia

left justify in out

Podľa neho nejde o systémovú chybu. "Pracovník urobil chybu pri aktualizácii údajov, pramenilo to z jeho preťaženosti," vysvetlil. Daniari teraz prešetrujú, či sa táto chyba stala zámerne, Imrecze to však nepredpokladá. Neuvažuje preto, že by v tejto veci vyvodil okamžitú priamu zodpovednosť.
     

Zdravotná poisťovňa Dôvera minulý týždeň informovala, že niektorým svojim poistencom poslala ročné zúčtovanie poistného z chybných dát poskytnutých finančnou správou. O ojedinelých prípadoch hovorila aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Údaje o príjmoch im sprostredkoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).
     

"Zdravotné poisťovne budú posielať opravné ročné zúčtovania asi 886 klientom z 910.000 živnostníkov," povedal Imrecze. Klienti o ne nemusia žiadať z vlastnej iniciatívy, v krátkom čase ich poisťovne pošlú samy. Korektné údaje im už dnes poobede poslal ÚDZS. Ten chybné údaje podľa jeho predsedníčky Moniky Pažinkovej neidentifikoval, pretože nekontroluje obsah údajov. "Kontrolujeme dohodnutú štruktúru údajov," vysvetlila na tlačovej konferencii.
     

V prípade Sociálnej poisťovne (SP) Imrecze nevie vyčísliť, koľkých živnostníkov sa pochybenie z ich strany týka. "Je tam komplikovanejšia situácia s procesmi pri vzniku a zániku sociálneho poistenia," podotkol. SP si niektoré dáta čerpá aj sama.
   

"Akonáhle sme zistili chybovosť údajov, pozastavili sme to. Všetko je už opravené a začali sme to spracovávať. Živnostníci dostanú včas opravené preddavky," dodal generálny riaditeľ SP Dušan Muňko.
     

Sociálna poisťovňa odložila platenie nových odvodov z 10. augusta na 2. septembra. Dočasne pozastavila aj zasielanie oznámení samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) o ich odvodovej povinnosti, ktorú majú od 1. júla 2015. Príčinou boli technické problémy finančnej správy pri exporte údajov do poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies