Imrecze: Finančná správa ruší nájmy niektorých budov, ušetrí 1,28 milióna eur

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 15:54 • 2 min
Imrecze: Finančná správa ruší nájmy niektorých budov, ušetrí 1,28 milióna eur

BRATISLAVA - Finančná správa (FS) končí s prenajímaním niektorých objektov, aby ušetrila na nájomnom. Vlani zaplatila 4,4 milióna eur za prenájom všetkých budov a z tejto sumy až 75 % išlo na desať prenajatých budov. Najdrahšie z týchto prenájmov v celkovej hodnote 2,5 milióna eur sa rozhodla optimalizovať.

slovakia

left justify in out

"Podarilo sa nám doteraz pohnúť s piatimi z desiatich najdrahších objektov, ich hodnota je 2,5 milióna eur a celková úspora, ktorú očakávame po konsolidácii, je 1,28 milióna eur," povedal dnes pre TASR prezident FS František Imrecze.
     

V Bratislave má FS daňové úrady v štyroch objektoch a po reorganizácii budú v dvoch. Na Šefčenkovej ulici v bratislavskej Petržalke bude kompletná správa Daňového úradu Bratislava. Kontrolóri sa presťahujú do jednej budovy do objektu Atrium na Ulici V. Clementisa. FS končí prenájom oboch budov Reding Tower II na Račianskej ulici. "Keďže štát nemá kapacity, ktoré by mohol využiť, ideme systémom, že optimalizujeme dva nájmy do jedného ekonomicky výhodnejšieho," zdôvodnil Imrecze. Na nájomnom tak od 1. 10. 2015 usporia 400.662 eur ročne. "Preferujeme rekonštrukciu vlastných objektov, pokiaľ boli v havarijnom stave. Nie je však možné, aby sme boli len vo vlastných," doplnil.
     

Košický krajský Colný úrad sa spoločne so stanicou CÚ sťahuje do Šrobárových kasární, kde bude pôsobiť už od mája. Objekt patrí Ministerstvu obrany SR, je národnou pamiatkou a už dlhšie nie je využívaný. FS v tomto prípade vstupuje do režimu bezodplatných výpožičiek medzi orgánmi štátnej správy. "Pomôžeme ministerstvu obrany niesť náklady spojené s prevádzkou a keďže ideme do štátnej budovy, ušetríme tak náklady na nájomnom 265.000 eur ročne," povedal Imrecze.
     

Daňový úrad Košice, ktorý dnes sídli v prenajatej a často medializovanej budove spoločnosti Nitra Invest, sa od roku 2016 začne sťahovať do bývalého objektu Carga. FS už podpísala zmluvu o budúcej zmluve so Železnicami SR, ktorej objekt patrí. Nájom budovy železníc, ktorý je premetom rokovaní, bude podľa FS veľmi výhodný, keďže v tomto prípade nie je možné, aby železnice budovu prenajali za symbolickú cenu. Dôvodom je, ako vysvetlil šéf FS, že železnice sú podnikateľský subjekt. "Z prenajatej budovy súkromnej firmy ideme do štátnej budovy, kde očakávame úsporu 290.000 eur. Môže to byť aj viac, lebo o sadzbe sa ešte rokuje," doplnil.
     

Rekonštrukciou podkrovia objektu na Vodnej ulici v Nitre FS rozšíri vlastné priestory, čím sa potreby prenajímať cudzie znížia o dve tretiny a ušetrí sa tak na nájomnom podľa odhadov 125.000 eur ročne.
     

FS v súčasnosti sídli v 153 vlastných budovách a z nich má 124 prenajatých. Ide nielen o kancelárske priestory, ale aj archívne a skladové. Trojročný projekt sťahovania sa začal už minulý rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies