Imrecze: Finančná správa bude menej represívna

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 12:56 • 2 min
Imrecze: Finančná správa bude menej represívna

BRATISLAVA – Finančná správa (FS) by sa mala začať správať menej represívne. Avizoval to jej prezident František Imrecze v dnešnej diskusii Hospodárskych novín HNClub v Bratislave. Zároveň uznal, že zmeny daňových zákonov sú príliš časté a legislatíva by mala byť jednoznačnejšia. Presadzuje masívnejšie využívanie záväzných stanovísk.

slovakia

left justify in out

Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Luboš Sirota poukázal na to, že daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku je vysoké a nezodpovedajú mu služby, ktoré podnikateľ od štátu dostáva. Spôsob tvorby daňovej legislatívy označil za nešťastný a kritizoval, že napríklad stanovenie dane z dividend sa dialo akoby „licitáciou“ a bez dôkladnejšej analýzy.

 

„Bežnému podnikateľovi len z piatich základných zákonov, ktoré majú vplyv na podnikanie, ročne vyplýva viac ako 1500 administratívnych úkonov. Očakával by som, že pri takomto vysokom zaťažení sa prístup štátu k podnikateľovi premietne v tom, že mu začne z povinností ubúdať, že sa začne štát správať férovejšie,“ uviedol Sirota.

 

„Súhlasím, že zmeny legislatívy sú časté. My sa snažíme eliminovať tú častosť. Je rozumné vytvoriť nejaký základ daňového poriadku alebo iných relevantných zákonov o dani z príjmov, dani z pridanej hodnoty (DPH), registračnej pokladnici tak, aby sa to už nemenilo,“ reagoval Imrecze.

 

Pripomenul, že opatrenia FS v boji proti daňovým podvodom priniesli štátu od roku 2012 do rozpočtu približne 2,5 miliardy eur a mnohé z nich museli byť zakotvené v legislatíve.

 

„Sú to nevyhnutné opatrenia na to, aby sme dostali ten objem daní, ktorý máme dostať. FS SR je aj z hľadiska Európskej komisie hodnotená ako jedna z najrepresívnejších doteraz. Museli sme to urobiť, nebola iná cesta. Keby bol rok 2012, urobil by som to rovnako. Ale je čas byť menej represívny a mať aj peknú tvár FS,“ poznamenal Imrecze.

 

Jedným z opatrení v tomto duchu je podľa neho tzv. soft warning. Finančná správa bude vopred upozorňovať firmy na to, že majú nezrovnalosti na daniach skôr, než ich začne trestať sankciami.

 

Imrecze by chcel otvoriť aj tému záväzných stanovísk FS a ich ceny. Ide o nástroj, ktorým daniari vydávajú usmernenie pre ďalší postup podnikateľov v sporných otázkach. Takéto stanovisko však stojí od 4000 do 30.000 eur a je obmedzené na určitý okruh tém.

 

„Sú veľmi málo využívané. Jedným z dôvodov môže byť cena, to je môj súkromný názor. Mali by sme to adresovať a znížiť cenu záväzných stanovísk, pretože je to tým pádom samoúčelné. Nejakú cenu majú mať, inak by si stanovisko pýtal každý na všetko, ale je to téma. Som za to, aby sa cena znížila, aby sa záväzné stanoviská masívnejšie využívali,“ konštatoval prezident FS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies